A zsűri színvonalas, izgalmas versengés után döntött

2019.02.18. 07:15

Újabb tizenkét Versünnep-döntős

Huszonkilenc fiatal bizonyította újra: a versek ma is fontosak, olyannyira, hogy zsűri és közönség elé is érdemes velük lépni.

Bokros Judit

A tizenkét kiválasztott fiatal, aki részt vehet a Versünnep április 6-ai döntőjén

Fotó: Simon Erika / ÖKK

Szombaton, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház ban rendezték meg a X. Fehérvári Versünnep válogatóját, amelyen huszonkilenc középiskolás diák versengett. Közülük választotta ki az öttagú zsűri – elnöke Kubik Anna színművész volt – az április 6-ai döntőbe kerülő tizenkét szavalót. A fiatalok változatos versekkel készültek: többen szavaltak például Ady Endrétől (talán az Ady 100 évforduló kapcsán is), Babits Mihálytól, volt, aki a megyei kötődésű költők közül Bella Istvánt választotta, más a kortárs Szabó T. Anna versét adta elő, s még Edgar Allan Poe-líra is volt. A közönséget Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte, aki a szép jubileum kapcsán emlékeztetett arra: amit annak idején két fiatalember (Varga Sándor és Nagy Zoltán Péter) megálmodott, az mára komoly, értékteremtő programmá vált. A verseny egyre színvonalasabb, válogatóból és döntőből áll, s kapcsolódik hozzá az ötletgazdáról elnevezett Varga Sándor Verstábor is. Fontos, hogy Kubik Anna a kezdetektől jelen van, akárcsak a már elhunyt Varga Sándor családja.

A döntősök a felszabadult pillanatok után sem tétlenkedhetnek: két hónapjuk lesz arra, hogy felkészüljenek a fináléra

A X. Fehérvári Versünnep zsűrijében Kubik Anna Kossuth-és Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész mellett ezúttal is Závodszky Noémi, a Vörösmarty Színház színművésze, Bobory Zoltán előadóművész, a Vörösmarty Társaság elnöke, az egyházmegyét képviselő Tornyai Gábor plébános és a Fehérvár Médiacentrum újságírója, szerkesztője, Vakler Lajos foglalt helyet.

Kubik Anna a kezdés előtt e gondolatokat mondta el nekünk: mindig nagy várakozással és örömmel érkezik a Versünnepre, és jó volt hallani, hogy ezúttal húsz teljesen új résztvevővel ismerkedhetnek meg. Ez mindig izgalmas. A korábban szereplőket is jó azonban újra látni, megfigyelni, mit fejlődtek egy év alatt. Számukra a rutinszerzést is segítheti a verseny.

A művésznő számára elsődleges a mondanivaló. Azt figyeli, hogy a versmondó mennyire ragadja meg a gondolatot, az érzelmet, amelyet a sorok közvetítenek. Ha valakiben él a közlési vágy, és ahhoz megtalálja a megfelelő verset, akkor az csodás élmény, ajándék a hallgatóságnak.

A szombati nap során sok ilyen ajándékban volt része a közönségnek. A huszonkilenc fiatal mindegyike más-más színt, hangot hozott a terembe. A zsűri minden egyes szavalat után értékelt, és több szempontot vett figyelembe. Kritikájuk mindig építő jellegű volt, biztatták a diákokat. Ám azt sem hallgatták el, ha valamin javítani kell.

A tizenkét kiválasztott fiatal, aki részt vehet a Versünnep április 6-ai döntőjén
Fotó: Simon Erika / ÖKK

Olykor humorba csomagolták mondanivalójukat, máskor komoly szakmaiság hatotta át szavaikat. Volt, akinek a hangját dicsérték meg, másnál a kiváló versválasztásra hívták föl a figyelmet. Többször előfordult, hogy a tizenévesek korukat meghazudtoló hitelességgel adtak át nehéz, mély érzelmekről tanúskodó verseket.

A klasszikus költők lírája mellett öröm volt, amikor elhangzott egy-egy kortárs mű, különösen, ha megyei kötődésű szerzőről volt szó. Kiderült, mennyire oda kell figyelni a tagolásra, s arra, hogy a versmondó adott esetben játsszon a hangjával. Ami a körülményeket illeti: ismét bebizonyosodott, milyen zavaró lehet egy bekapcsolva maradt mobiltelefon, akkor is, ha csak rezgő üzemmódról van szó. A tompa zaj megtörheti a szavaló ihletett állapotát.

A több órás válogató végén kiderült, ki az a tizenkét fiatal, aki az április 6-ai döntőn újra bizonyíthat. Ők: Baksa Ervin István (Szent István Szakgimnázium), Balázs Fanni (Teleki Blanka Gimnázium), Brunner Mátyás (Ciszterci Gimnázium), Csengey Márton (Teleki Blanka Gimnázium), Cser-Palkovics Gergely (Ciszterci Gimnázium), Farkas Eszter (Ciszterci Gimnázium), Kerényi Réka Szilvia (Ciszterci Gimnázium), Kiss Viktória (Lánczos Kornél Gimnázium), Kneifel Nóra (Teleki Blanka Gimnázium), Krencz Virág Zsófi a (Ciszterci Gimnázium), Rásky Gergő (I. István Szakgimnázium), Szipola Antal (Ciszterci Gimnázium).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában