Nemzetközi művésztelep

2019.02.27. 07:15

Gazdag az iszkaszentgyörgyi kastély kulturális kínálata

Tizedszer ad helyet nemzetközi művésztelepnek az idén a Pappenheim-kastély. És olyan „nagyágyú” is várhatóan fellép majd, mint Bogányi Gergely.

B. Kiss László

Ari Kupsus közel húsz éve él Magyarországon

Fotó: FMH-archív

A Pappenheim-kastély korábban üresen álló szárnyát már évek óta bérli Ari Kupsus, aki kulturális központtá tette az épületet. A finn Ari Kupsusnak a fővárosnak van galériája. Télen a fővárosban tartózkodik, és tavasszal teszi át székhelyét Iszkaszentgyörgyre. A kastély azonban télen sem üres, egy másik, újabb építésű szárnyában működik ugyanis a község nyolcosztályos iskolája.

Ari Kupsusnak az idei évre is számos terve van. Ezekről kérdeztük.

– Ahogy beköszönt a tavasz, két diáklány érkezik Finnországból majd a kastélyba, akik két hónapot töltenek itt, és a barokk park gondozásával foglalkoznak majd. De várható – ugyancsak még a tavasszal – egy finn iskolai konyhafőnök látogatása is, aki kéthetes tanulmányútra érkezik Iszkaszentgyörgyre. Folyamatosan csinosítom továbbá a kastély barokk szárnyát, a következő hetekben Ázsiából származó selyemből készíttetek olyan függönyöket, amelyek stílusokban harmonizálnak a szobák antik berendezésével – kezdte Ari Kupsus, aki több mint tizenkilenc éve él Magyarországon.

A nyári szezon Nagy Gábor Munkácsy- és Barcsay-díjas képzőművész kiállításával veszi majd kezdetét. A verniszázst várhatóan június elsején tartják. Aztán finn zenei kurzusnak ad otthont a kastély. Nem maradhat el a nemzetközi művésztelep sem, melyet Ari Kupsus immáron tizedik alkalommal rendez meg Iszkán. Az első két évben a résztvevők az iskola tantermeiben aludtak, mert még nem voltak vendégszobák. Később – a kastélyt tulajdonló magyar állam jóvoltából – többet is kialakítottak a barokk szárnyban – elevenítette fel a kezdeteket a galérista, aki Iszkaszentgyörgy díszpolgára. A tíznapos alkotótábor június végén kiállítással zárul, a kollekciót jövő tavasszal Finnországban is bemutatják – tudtuk meg Ari Kupsustól.

Ari Kupsus közel húsz éve él Magyarországon
Fotó: FMH-archív

A művészetek barátai számára igazi csemegének ígérkezik Maria Bogányi Raunio júliusra tervezett itteni bemutatkozása. A finn hölgy Budapesten végezte el a Képzőművészeti Egyetemet, iszkaszentgyörgyi kiállításának megnyitóján – várhatóan – volt férje, Bogányi Gergely, a neves zongorista is fellép – tudtuk meg. Augusztusban újabb kiállítás következik: ekkor három fiatal török képzőművész munkáit mutatja be a Pappenheim-kastélyban a legnagyobb ankarai galéria. A nyári programok egy bécsi balettiskola mesterkurzusával zárulnak majd. A felsoroltakon kívül még több szalonkoncert megtartását is tervezi Ari Kupsus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában