Sokan jöttek el a kivételes tárlatvezetésre

2019.02.25. 07:45

Ezer év történeteit rejtik a fehérvári lakóházak

Ingyenes és rendhagyó túrákat szerveztek Székesfehérváron vasárnap az idegenvezetők világnapja alkalmából.

Sági Zoltán

A középkori Goldziher-ház is útba esett

Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A délelőtt 10 és 11, valamint délután 14 és 16 órakor induló, különféle tematikájú vezetések közül lapunk az utóbbihoz csatlakozva, a mintegy hatvan főnyi érdeklődővel közösen járta be a Horváth Zsófi idegenvezető által összeállított útvonalat, amelynek során a székesfehérvári belváros történeti értékű, illetve érdekes történetű lakóházainak sokaságából érintettünk párat.

A rendhagyó vezetés a Megyeház utca 7. alatt álló épülettel vette kezdetét, amely azon érdekessége okán került bemutatásra, hogy Géza fejedelem egykori palotája, illetve a korai királyi vár és a palota nyugati külső erődítésfala fölé épült – amint erről a lakóház falán elhelyezett emléktábla is megemlékezik. Tovább haladva a Szent István tér 5. alatt álló Bajzáth-ház következett. A ház névadó gazdája, Bajzáth György 1812-től állt Fejér vármegye szolgálatában, megjárva a jegyzői, ispáni, királyi biztosi, végül országgyűlési követi ranglétrát. Az épület nevezetességeként ezúttal az került említésre, hogy falai között az 1830-as években megfordult a magyar színjátszás szinte minden jeles képviselője, lévén Bajzáth György Thália papjainak lelkes és bőkezű mecénása volt.

A középkori Goldziher-ház is útba esett
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Innen a Pelikán-udvaron át az óramúzeumnak otthont adó épületet érintve, majd a szecessziós pávás házat is szemügyre véve érkeztek az érdeklődők a Goldziher-házhoz, amelynek névadója a 19. század második felének jeles orientalistája volt. A rendhagyó idegenvezetés a Koch László utca 11-nél zárult, a villa előtt, amelynek szomorú történetéhez a holokauszt és az ÁVH is hozzájárult a maga módján, hogy a tragikus történet szálai az 1990-es évek Ausztráliájáig fussanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában