Emlékév Enyingen: háromszoros hurrá Belák Sándornak

2019.02.22. 07:25

A honi reumatológia atyja – Elindult a Belák Sándor-emlékév

Csütörtökön hivatalosan is elindult a Belák Sándor-emlékév Enyingen! A megnyitón a településen praktizáló Patócs Tibor reumatológus tartott bakot a közönségnek: másszanak fel a Belák-családfára!

Majer Tamás

Patócs Tibor enyingi orvos mutatta be a régi Belákokat

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A településen 2015-ben indították el az emlékévek sorát. Akkor a településen felnövekvő vadászpilóta, Szentgyörgyi Dezső földi és felhők közt szárnyaló munkásságát tették a közös emlékezet részéve. Rá egy évre Batthyány Fülöp, a magyar kultúra és tudomány támogatója körül forogtak az események. 2017-ben Enying várossá válásának 25 éves évfordulóját ünnepelték. Tavaly Vas Gereben író emlékét idézték föl.

2019-ben az 1886-ban született orvos, Belák Sándor élete kerül középpontba, akit tisztelője, Patócs Tibor a magyar reumatológia atyjaként aposztrofált az emlékév tegnapi megnyitóján a Vas Gereben Könyvtárban.

A Belák família roppant népes és igen tevékeny, sok tagja van, akire emlékezni érdemes. Ott van Belák Sándor, valamint Belák Sándor és végül, de nem utolsósorban Belák Sándor. Ám mielőtt Patócs Tiborral tartanánk arra a családfára, álljon itt Belák Sándor levelének részlete, amelyet Viplak Tibor polgármesternek és az enyingi emlékezőknek címzett. A levélíró Belák Sándor az MTA tagja, orvos. Svédországban él, s ígérete szerint szeptemberben eljön az ősei előtt tisztelgő városkába.

„Családunk számára nagyon megtisztelő, hogy a város vezetősége és polgárai ilyen szeretettel, tisztelettel őrzik Enyingen született családtagjaink emlékét. Köszönöm, hogy időt és energiát fordítanak az értékek megőrzésére” – írta az ifjú, 1946-ban született Belák Sándor professzor.

Patócs Tibor enyingi orvos mutatta be a régi Belákokat
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Patócs Tibor beszélt a régi Belák Sándorokról. Haladjunk visszafelé a sorban! A száz éve, 1919-ben született Belák Sándor mezőgazdász volt. A centenáriumra hívó évszám ellenére nem ő az év igazi főszereplője, bár Patócs szerint a hazai közvélemény leginkább őt ismeri. 1958-tól tanszékvezető docens volt a Keszthelyi Agrártudományi Főiskolán. Komoly szerepe volt abban, hogy 1970-ben egyetemmé vált az intézmény.

Az emlékév kiemeltje az 1886-ban Enyingen született Belák Sándor orvosprofesszor, reumatológus, dékán. Foglalkozott balneológiával, orvosmeteorológiával, a vérképzés és a véralvadás élettanával is.

– 1941-ben egy általa szerkesztett reumatológia-tankönyv jelent meg. Magyarországon az első ilyen tankönyv volt, világviszonylatban a második – hívta föl a figyelmet a pályatárs Patócs Tibor.

Az idősb Belák Sándor 1858-ban született, körorvos volt Enyingen. Kitűnő diagnosztaként őrzi őt az emlékezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában