Eleve elrendeltetett

2019.01.25. 07:15

Tizenegyedik életévébe fordult a Sáregresi Népdalkör

Ha az együttes szüntelenül működött volna, idén már a 40. születésnapjukat ünnepelnék.

Szanyi-Nagy Judit

A Cecén ének-zenét és rajzot tanító Tornócziné Bondor Csilla a Sáregresi Népdalkör vezetője

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Tavaly tízéves, idén áprilisban pedig tizenegy éves fennállását ünnepli a népdalkör. Vezetőjük a sáregresi Tornócziné Bondor Csilla, aki – mondhatni – sorsszerűen került a dalkör élére.

– Tizenegy évvel ezelőtt a nyugdíjasklub akkori tagjai kerestek és kértek meg arra, hogy alapítsuk újra a népdalkört, s legyek a vezetője. Azóta már sok mindenen túl vagyunk: rendezvényeken, minősítőkön és a Nyugdíjas Ki-mit-tud?-on is több alkalommal részt vettünk. Novemberben országos népzenei minősítőn jártunk Tatabányán, ahol arany minősítést kaptunk – mesélte Csilla. A kétéves ciklusokban meghirdetett minősítőn már korábban is részt vettek, illetve mivel az országos versenyt egy térségi találkozó előzi meg, értelemszerűen azon is szerepeltek. A térségiből már első alkalommal továbbjutottak a nagy megmérettetésre, ahonnan a második minősítési ciklusban sikerült elhozniuk az aranyat.

A Cecén ének-zenét és rajzot tanító Tornócziné Bondor Csilla a Sáregresi Népdalkör vezetője
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

– Most érett össze a dalcsokrunk – értékelt a dalkörvezető, akitől megtudtuk, a minősítőre bukovinai és gömöri népdalokkal készültek.

Tornócziné Bondor Csilla nevét sokan ismerhetik, hiszen édesapja, Bondor István volt az eredetileg 1978-ban megalakult (ebben az évben született Csilla is) népdalkör vezetője. Így szinte eleve elrendeltetett, hogy Csillának is köze lesz az együtteshez. Kiskorában például az enyingi mezőgazdasági napon és a kaposvári népzenei minősítőn kísérője volt a felnőtteknek; a változást a középiskolai évek hozták el. Akkor kimaradt a dalkör életéből, amely végül az 1990-es évek vége felé megszűnt. Az első csoport tagjai közül már csak ketten élnek, így a mostani – 12 tagú – felállás egy lényegében teljesen új dalkört jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában