Magyar történet

2019.01.13. 07:00

Sándor János alkotásaiban is megvallja istenhitét

Székesfehérvár, Kisfalud Egy az Isten, egy a nemzet. Máté Evangelista-szimbólum. Tiszavirágzás. A Jövő kenyere. Akt. Vadak küzdelme. Táncospár. Hetven Sándor János-fafaragás a Kisfaludi Közösségi Házban.

Majer Tamás

A Kákics zenekar muzsikált Sándor János kiállításának megnyitóján

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

Péntek este nyílt meg Sándor János fafaragóművész február 10-ig látogatható kiállítása Kisfaludon. A bevezetőben néhány alkotása címét citáltuk. Az Erdélyben, a Kis-Küküllő mentén élő művész családi okok miatt távol maradt az eseménytől. Barátja, Rubovszky László nyitotta meg a tárlatot. Tőle tudjuk, hogy a 78 éves képzőművész korai nyugdíjazása után, közel 30 éve „találkozott a fával”. Korábban tanító volt, ám feltétlen megvallott istenhite és magyarsága miatt nehéz volt pályája és megélhetése Erdélyben, ahol románok mondták meg, ki kaphat katedrát.

A Kákics zenekar muzsikált Sándor János kiállításának megnyitóján
Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

Sándor János művészetének lelki motivációja Rubovszky László tézise szerint az ősmagyar történetek, illetve a Biblia. Mintegy 30 anyaországi, 30 erdélyi, tucatnyi franciaországi és németországi, számos svájci kiállítása volt, s részt vett a hannoveri világkiállításon is. A történelmi Magyarország 64 vármegyéjének általa faragott címerei megtekinthetők az Országos Széchényi Könyvtárban.

A pénteki megnyitón a Kákics zenekar muzsikált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában