Kiállítás

2019.01.23. 07:20

Mi az a szironyozás? Míves bőrtárgyak a diákok kezei alól

Bozai Éva tanárnő és bőrműves szakköre diákjainak közös kiállítása látható a helyi iskola folyosógalériáján. A csuda kis használati tárgyakra a hasonló foglalkozásokra még nem járó gyerkőcök foga is fájhat. Jövőre tán ők is beneveznek!

Majer Tamás

Ilyen míves bőrtárgyak, holmik kerültek ki a diákok kezei közül

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Szívügyem a néphagyományok őrzése és a népi kismesterségek is. Úgy látom, hogy a gyerekeknek szükségük van arra, hogy a kézügyességüket fejlesszük; erre egyre kevesebb lehetőségük van – beszélt lapunknak motivációiról Bozai Éva, a Sárszentmihályi Zichy Jenő Általános Iskola angol-magyar szakos tanárnője.

– Van egy népi bőrműves végzettségem, ez egy szerelem a tanításon kívül – fűzte hozzá.

A néphagyomány ápolását felvállaló suli folyamatosan pályázik különböző szakkörök megvalósítására. Eredményesen: legutóbb a Magyar Művészeti Akadémia tartotta őket támogatásra érdemesnek. Bútorfestés, szövés, nemezelés, gyöngyfűzés, kosárfonás – néhány az elmúlt évek foglalkozás-sorozataiból. – Ezek nagyon pénzigényes dolgok – utalt vissza a pedagógus.

Ilyen míves bőrtárgyak, holmik kerültek ki a diákok kezei közül
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nos, ebben a tanévben a bőrművesség volt porondon, úgyhogy igazán sok feladat jutott Bozai Évának; az általa vezetett szakkörön tucat diák vett részt. A gyerkőcök nemcsak a bőrrel és annak feldolgozásával ismerkedtek meg, hanem a népi bőrművesség motívumkincseivel is. A szironyozásról is sokat tudnak már az ifjak, nemcsak a jelentését – bőrhímzés; díszítési technika –, hanem művelését is kitanulták. A vállalkozó diákok remekbe szabott táskákat, tarsolyokat, telefon- és késtokokat valamint tolltartókat készítettek s állítottak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában