Mesék fába oltva

2019.01.18. 11:00

Láng György népi fafaragó munkáiból nyílik kiállítás

A kiállítás pénteken 17 órakor nyílik a Művészetek Háza kiállítótermében, a mestert és alkotásait Varga Csaba fafaragó ajánlja a közönség figyelmébe.

FMH, V. Varga József

Láng György népi fafaragó

Fotó: Archív

Láng György 1968 óta foglalkozik faragással, mesterei Cs. Kiss Ernő, id. Palatkás József és Péterfy László voltak. A nyolcvanas évek óta több fafaragó tábort, szakkört vezetett, jelenleg a Művészetek Házában működő ifjúsági szakkör vezetője – tudtuk meg Gonda Emma művelődésszervezőtől. Eddig hetvenöt kiállításon szerepeltek munkái, a többi között a Vatikánban, Rotterdamban, a Pesti Vigadóban és a Néprajzi Múzeumban. A Mesék fába oltva című kiállítás eddigi munkásságát öleli fel, a tárlat címadói faragott mesetáblái.

Láng György népi fafaragó
Fotó: Archív

A kiállítás szervezője a Fejér Megyei Művelődési Központ és a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága (M-Art). Láng György fafaragásai nemcsak a népmesékhez kapcsolódnak, de a bibliához, a magyarság honfoglalás kori történeteihez is. Páasztorfaragásai, míves, faragott bútorai, a paraszti világ használati tárgyai igazi gyöngyszemek. Egyik legnagyobb büszkesége az ötvendarabos gyújtótartó-sorozata. A programhoz kapcsolódik a 18 órakor kezdődő Neked szól a mese című felnőtt meseest, amelynek közreműködői Bukovics János mesemondó, a Magyar Kultúra Lovagja és Pintér Zsolt mesemondó, a Meseszó Egyesület alelnöke, a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál fő szervezője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában