királyi családok leszármazottja volt

2019.01.17. 07:30

Kötetet mutattak be Szent Vendel szerzetes tiszteletéről

Lukács László néprajzkutató legújabb könyvét mutatták be a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében szerdán.

Bokros Judit

Balról Medgyesy S. Norbert és Lukács László a bemutatón

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Szent Vendel főpásztor, barmok patrónusa… című kétnyelvű kötet Szent Vendel hitvalló tiszteletét járja körül Magyarországon és Németországban.

A bemutatón Varró Ágnes néprajzkutató köszöntőjében elmondta: Lukács László hosszú évek óta gyűjti a kultusszal kapcsolatos adatokat mindkét országból, s ezekre alapozva állt össze a könyv. A négylábú állatok és a pásztorok védőszentjeként ismert Szent Vendel kultuszának bölcsője Németország, de hazánkban is vannak jelentős helyszínek.

A könyvről Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész, egyetemi docens beszélt, mindenki figyelmébe ajánlva a közel háromszáz oldalas, olvasmányos elemző munkát.

Balról Medgyesy S. Norbert és Lukács László a bemutatón
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Elhangzott: Szent Vendel nem csupán a barmok patrónusa volt, hanem járványos megbetegedések idején is fohászkodtak hozzá. Kiderült továbbá, hogy a főpásztor elnevezést egy Vas megyei énekes koldus használta, s arra utal, ami az életrajzból kiderül: Szent Vendel a Merovingok korában élt, királyi családok leszármazottja volt, s zarándokká, majd szerzetessé lett.

A bemutatón részletesen kitértek a könyv német fordítására, amely a szerző fiának, Lukács Miklósnak köszönhető. Végül Medgyesy S. Norbert előadott egy perenyei Szent Vendel-éneket, s Lukács László is mesélt a munkáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában