Gratulálunk!

2019.01.22. 20:30

Komlósi József a 2019-es Pro Cultura Albae Regiae-díjas

Méltó műsorral emlékeztek meg a magyar kultúra napjáról a Vörösmarty Színházban kedden este. Az idei Pro Cultura Albae Regiae-díjat Komlósi József vehette át.

Bokros Judit

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A teátrum széksoraiban Fehérvár és a megye önkormányzati képviselői, intézményvezetők, a kulturális szférában dolgozók, alkotók foglaltak helyet. A megjelenteket Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte, s rámutatott: fontos, hogy a szürke hétköznapokból a kultúra révén ki tudjunk kapcsolódni, ebben pedig az ezen a területen dolgozók segíthetnek. Ezért köszönet illeti azokat, akik a városban, a városért tevékenykednek, igazi szak emberek nélkül ugyanis nem lehet minőségi kulturális életet kialakítani.

Komlósi József 1999 és 2009 között vezette a Vörösmarty könyvtárat
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepi műsor alkalmával egy újabb ilyen szakembert díjaztak Komlósi József könyvtáros, intézményvezető személyében, aki a polgármestertől vehette át az elismerését.

Laudációjából kiderült: a könyvek gyermekkora óta meg határozó szerepet töltenek be életében. A Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtárban 1976-ban raktárkezelőként helyezkedett el, könyvtár szakos főiskolai, majd egyetemi végzettségét munka mellett szerezte meg. Folyamatosan képezte magát, könyvtári szakfelügyeleti tanfolyamot is végzett. Szakfelügyelőként több mint tíz éve ellenőrzi könyvtárak vezetését. A Vörösmarty könyvtárat 1999 októberétől 2009 októberéig vezette, címzetes igazgatói kinevezést is kapott. A Városi Könyvtár Széna téri könyvtárának 2010-ben lett munkatársa, majd a VMK Budai úti könyvtárába került olvasószolgálat-vezetőként. Számára ez, az olvasószolgálati munka a legfontosabb.

A díjazott köszönetét fejezte ki, majd úgy fogalmazott: mivel négy éven belül ő a második könyvtáros, aki hazaviheti ezt az elismerést, úgy veszi, hogy ez tulajdonképpen a bibliotéka és minden könyvtáros elismerése.

Ami ezután következett, az szavakkal nehezen leírható. A zenei aláfestéssel tálalt, Szirtes Edina Mókus által énekelt versek átjárták a testet, lelket. A zeneszerző, hegedűs és énekes Mókus érzékeny megzenésítései saját kvintettjével, négy másik zenésszel szólaltak meg. A Tóth Ildikó és Imre Krisztián színészek által előadott szavalatok is megrendítő erejűek voltak azonban; ez az est igazán méltóra és sokszínűre sikeredett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában