Még mindig van az a pénz

2019.01.18. 11:30

Dürrenmatt-darabbal léptek színpadra a ciszteres diákok

Van az a pénz? címmel mutatta be legújabb előadását a Fejér Holló Diákszínpad.

Bokros Judit

Claire és egykori szerelme, Alfred nosztalgiázás közben

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Sajnos még mindig aktuális – mondta Ferenczy Noémi tanárnő, a darab rendezője, amikor az előadás kapcsán kérdeztem. Friedrich Dürrenmatt tragikomédiája (eredeti címe: Az öreg hölgy látogatása) ugyanis azt mutatja be, hogyan válik egy kisváros teljes lakossága megvesztegethetővé, megvásárolhatóvá egyik gazdag exlakosuk által. A pénz mindenhatóságáról, a hatalomról szól tehát ez a mű is, arról, hogy az egyébként becsületes kisemberek szorult helyzetükben hajlamosak a könnyebb utat választani, s akár azon a nézetükön is változtatni, mi az igazságos és mi nem az.

A téma elgondolkodtató: felülírhatja-e a lelkiismeretet a pénzhiány?

Ferenczy Noémi jó ideje foglalkozik diákszínjátszókkal. Jelenleg több új tag van a csoportban, s a Van az a pénz? című előadás amolyan felkészülés is volt az Odüsszeiára, amelynek több jelenetét adják elő tavasszal a Vörösmarty Színházban, más iskolák színjátszóival egyetemben. A tanárnő egyébként a három felvonásos alkotásból egy felvonásos darabot állított össze. Mint fogalmazott: erős dramaturgiai átalakításon ment át a mű, mert azt szabadon, ám az eredeti mondanivalót megtartva kezelte.

A városka lakói végül döntenek: Güllen mégiscsak Ill holttestén keresztül virágozhat föl
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Ciszter gimnáziumban szerdán és csütörtökön mutatták be az előadást, telt házas érdeklődés mellett. A történet szerint a valaha virágzó, ám mára leamortizálódott Güllen városkába 40 év után visszatér egykori szülötte, a milliárdossá lett Claire Zahanassian (avagy: Klárika), aki vagy hét férjet fogyasztott el élete során.

Claire és egykori szerelme, Alfred nosztalgiázás közben
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az öreg, ám annál céltudatosabb hölgy nagyon is okkal érkezik: bosszút akar állni egykori szerelmén, sőt tulajdonképpen az egész városon ifjúkori sérelméért. Kétmilliárdot ajánl föl, ha a gülleniek közül valaki megöli a volt szeretőt, ma tisztes családapát, szatócsot, Alfred Illt. A képtelennek tűnő ötletnek először mindenki ellenáll, a humánumra, a lelkiismeretre hivatkozva, ám idővel, ahogy fokozatosan eladósodik az egész város, az emberek véleménye és hozzáállása kezd megváltozni…

Mit gondolnak, van az a pénz?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában