Vecsernye és tűzgyújtás

2019.01.04. 11:00

Az ortodox karácsonyt vasárnap tartják hagyományos ételekkel

Az ortodox karácsonyt ünnepi vecsernyével és tűzgyújtással január 6-án, vasárnap 16 óra 30-tól a Rác utcai szerb templomnál tartják. Kedden (január 8-án) 10 órakor ugyancsak a fehérvári templomban ortodox karácsonyi ünnepi liturgiát celebrál Pavle Kaplan esperes.

V. Varga József

A vecsernye után meggyújtják a templomnál a megszentelt tölgyfaágakból épített máglyát, a badnjakot

Fotó: FMH archív

Az ortodox karácsonyt 2019. január 7-én, hétfőn ünneplik. Az ortodox egyházban ugyanis nem decemberben, hanem januárban tartják a karácsonyt, melynek oka, hogy más naptárt használnak. XIII. Gergely pápa 1582-ben vezette be a Gergely-naptárt, amelyet a nyugati kultúra használ.

Az egyes ortodox egyházak viszont Julius Caesar által Kr. előtt 45-ben elrendelt naptárreformja alapján számolják az időt, aminek alapja az úgynevezett Julianus-naptár. E naptár támpontja a március 21. nap, amely a mindenkori nap-éj egyenlőség helyét határozta meg. Bár ettől eltérni nem lehetett, mégis 128 évenként egy nap eltérést okozott ez a naptár. Ezért született XIII. Gergely pápa új naptárja s vele együtt az egyházi ünnepek két hét eltérése.

A vecsernye után meggyújtják a templomnál a megszentelt tölgyfaágakból
épített máglyát, a badnjakot
Fotó: FMH archív

Az ortodox keresztények önmeghatározása szerint az ortodoxia az egyetemes kereszténység egyetlen legitim örököse, amely egyedüliként őrizte meg Jézus és a tizenkét apostol tanításait, változtatás nélkül. Az ortodox katolikusok a hagyományok szerint böjtöt tartanak karácsony előtt, míg meg nem jelenik az első csillag az égen, mint annak idején a bölcseknek.

Az ortodox karácsonyi menü hagyományosan hús- és alkoholmentes, csak halat, süteményeket, levest, savanyúságot fogyasztanak. Általában tizenkét különböző fogásból áll, amelyek a tizenkét apostolt szimbolizálják. Karácsony napján már nem tart a böjt, a lakomák fénypontja általában a liba vagy a nyárson sült malac.

A nyugati katolikusokkal ellentétben az ortodoxoknál nem szokás a karácsonyi ajándékozás, ajándékaikat ők inkább december 19-én, Szent Miklós napján vagy újév éjszakáján adják át egymásnak. És míg a mindennapi életben az ortodoxok többsége a Gergely-naptár szerint él, az ünnepeket szeretik a hagyományos Juliánusz-naptár szerint tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában