a világos sötét és a sötét világos

2019.01.25. 08:00

Amikor a biztosíték kimegy: péntektől Black Comedy a Vörösmarty Színházban

A darab zseniálisan egyszerű alapötlete: a világos sötét és a sötét világos. A hatvanas években a rock and roll hódítása és a Beatles együttes csillogása mellett a kor színházművészete is csúcson volt Angliában. Nagymértékben köszönhetően Peter Shaffer munkásságának, az Equus, illetve az Amadeus szerzőjének.

V. Varga József

Peter Shaffer sodró lendületű vígjátéka a Black Comedy

Fotó: archív (Kiss László)

A Vörösmarty Színház pénteken mutatta volna be Peter Shaffer: Black Comedy című bohózatát a teátrumban, ez azonban betegség miatt elmarad.

Briannek, a fiatal szobrászművésznek egy estére jut minden jó. Nemcsak a barátnője kezét kéri meg katonatiszt édesapjától, hanem ugyanekkorra jön egy milliárdos műgyűjtő is, akinek megtetszettek a szobrai, és ráadásul a biztosíték és kimegy. A vaksötétben aztán megjön az összes várt és váratlan vendég. Vak vezet világtalant ebben a hihetetlen sodrású, a világ minden táján elképesztő sikerrel játszott komédiában.

Az előadás rendezője a számos díjjal elismert Mohácsi János, aki az élet vidám (és valahol mégis nagyon sötét) oldalát mutatja be. A szerző kifejezett utasításának eleget téve, az előadás első néhány percét teljes sötétben játsszák. Amint a színháznál mondják: e rövid idő alatt a nagyérdeműnek semmilyen zavaró eseményre nem kell számítania. Megértést és együttműködést kérnek, megjegyezve, hogy a telefonját se használja senki fényforrásként. A színdarab Magyarországon a Theatrum Mundi Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével fut.

Peter Shaffer sodró lendületű vígjátéka a Black Comedy
Fotó: archív (Kiss László)

A Kafka a tengerparton című kortárs darab pedig vasárnap 19 órakor kerül színre a Vörösmarty Színházban. A világhírű japán író, Murakami Haruki World Fantasy-díjas regényéből Frank Galati készített mesés színpadi adaptációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában