Színvonalas kulturális élményt adnak az embereknek

2019.01.07. 07:05

A színház varázsáért – Már két éves a Felvonási Tünetek Színházi Műhely Ercsiben

Egy kistelepülésen fontos közösségi összetartó erő lehet a színjátszás, egy amatőr csoport működése. Ercsiben két éve létezik a Felvonási Tünetek Színházi Műhely, amelynek egyik alapítója, vezetője, Murzsa Kata mesélt magukról.

FMH

Jelenet a Csipketündér című darabból Fotó: a színházi műhely

A műhely Ercsiben és Fejér megyei településeken lép fel. Egyik népszerű darabjuk egy francia krimivígjáték, a legújabb pedig egy magyar zenés vígjáték.

Kata a megalakulásuk kapcsán föltett kérdésre így válaszolt:

– Érdekes és nagyon jó érzés kívülről hallani, hogy már két éve működünk. Természetesen folyamatosan dolgozunk azon, hogy bővítsük a közönség körét, minél több helyre eljussunk, és minél több nézőt vonzzunk az előadásainkra. A cél továbbra is az, hogy a színház varázsával egy-két órára kiragadjuk az embereket a mindennapok mókuskerekéből, és szórakoztató, színvonalas kulturális élményt adjunk át. A visszajelzések alapján jó úton járunk.

A csoport – a segítőkkel együtt – jelenleg 14 fővel működik. Az eltelt idő során voltak személyi változások. Mára olyan csapat alakult ki, amelynek fontosak az előadások, a háttérmunka és a fejlődés. Igazi közösséggé váltak, a tagok szívesen töltik együtt a szabad idejüket is. A színjátszók között vannak tanárok, nyugdíjasok, könyvtárosok; egyszóval olyan értelmiségi emberek, akik szívesen töltik értékesen a szabadidejüket.

Jelenet a Csipketündér című darabból
Fotó: a színházi műhely

A darabokat Kata nővérével, Murzsa Renátával együtt választja ki. Fontos, hogy a szereplők változatos szerepekhez jussanak, hogy később legyen közönsége a produkciónak, tehát olyan értékes műveket keresnek, amelyek egyben közönségbarátok is.

Az előkészítés után előzetes egyeztetések alapján osztják ki a szerepeket, aztán összeolvassák és elemzik a szöveget, elkezdik a próbákat. Tréningekkel, mozgásos próbákkal kerülnek közelebb a figurákhoz és a darabhoz. Hetente egy-két próba van, attól függően, hogy kinek mekkora szerep jutott. Egy-egy bemutatóra általában 4-5 hónapig készülnek. Az időpont-egyeztetés ma már gördülékeny, mert mindenkinek fontos a társulat és az a misszió, hogy igényes, szórakoztató előadásokat mutassanak be ingyenesen.

Katáék minden előadáshoz kötődnek, hiszen sok munka, energia, idő és szeretet van mindegyikben. Éppen ezért nem emeli ki egyiket sem. Azt viszont elárulta: idén számos pódium-előadással készülnek, és természetesen új darab is lesz, ez azonban még nem nyilvános.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában