kalózkiadás

2018.11.05. 17:30

Tizedikén dupla jubileumi koncertet ad a Los Andinos Székesfehérváron

„A mesebeli Magyarországról érkezett testvéreink, a Los Andinos muzsikál nektek.”

Majer Tamás

A felvétel 1984-ben készült egy fővárosi pályaudvaron, egy Ki mit tud?-ról jöttek haza Fehérvárra Fotók, reprók: Nagy Norbert

A Los Andinos idén 35 éves. Az együttes andoki népzenét játszik Ecuadorból, Bolíviából és Peruból.

Tárnok Ákos zenekarvezetőt arról faggattuk, amikor zenéjük hazájában játszottak – s ennek már számos alkalommal szerét ejthették –, mit szóltak hozzájuk mint gringókhoz a helyiek?

Dupla jubileumi koncertet adnak a Felsővárosi Közösségi Házban

– Ez nagyon pejoratív a kifejezés! Mi abszolút nem vagyunk számukra gringók – vágta rá a zenész. – 1997-ben volt a leghosszabb gyűjtőútja a zenekarnak, végigjártuk Ecuador, Peru és Bolívia számos vidékét. Koncerteztünk is, közel 50 fellépésünk volt – mondta.

Ecuador fővárosának egyik központi művelődési házánál minden vasárnapon nyitott napot tartottak. Falusiak, indiánok is sokan jártak be emiatt Quitóba akkoriban. Sok ezer ember jött össze.

– Következzen a Los Andinos! A távoli Európából jöttek közénk, a mesebeli Magyarországról, mégis nekünk olyanok ők, mint az édes testvéreink, hiszen a mi zenénket játsszák. Így konferáltak színpadra bennünket. Szó sem volt semmiféle gringózásról – mesélte büszkén Tárnok Ákos.

A felvétel 1984-ben készült egy fővárosi pályaudvaron, egy Ki mit tud?-ról jöttek haza Fehérvárra Fotók, reprók: Nagy Norbert

Az első dalt charangón pengetve vezette be Ákos, s mint egy füstös jazzklubban, tapssal illeték a szólót, még nagyobb elismerést hallatott a közönség, amikor belépett a teljes zenekar. Ám a legnagyobb ováció akkor jött, amikor spanyol helyett kecsua nyelven énekeltek. A kecsua nem hivatalos, de a falusaik által ma is beszélt indián nyelv arrafelé.

– Már Ecuadorban megvették az összes kazettát és cd-t, amit magunkkal vittünk. Peruban, Limában kellett utángyártást csináltatnunk. Emlékszem, amikor már rohantuk a quitói reptérre, dobáltuk be a cuccokat az autóba, sietve belemarkoltam a lemezborítókba. Valahogy még begyömöszöltük őket az egyik bőröndbe – elevenítette fel Ákos.

Jóleső szuvenír gyanánt hazahoztak párat a Hecho en Peru feliratú kazettákból.

Budapesti utcazenélés, a pánsíppal Tárnok Ákos

Fél évvel később Ákos nem az együttes tagjaival, hanem feleségével utazott vissza Ecuadorba. A főváros egyik piacára is elvetődtek. Kétkazettás magnóból bömbölt a muzsika. Egy idős nénike ült a sztereó közepén. Körülötte kazettákkal teli fakkok. Több sem kellett Tárnok Ákosnak, buzgón böngészte a választékot, hátha talál valami népzenésznek drágakőnél értékesebbet: régi hangfelvételt. Közben a néni a kis székről figyelte őt. Kalózkazetták volt mind, fénymásolt borítókkal. Egyszer csak meglátta valamelyiken az ismerős tipográfival szedett Los Andinos feliratot! Ki hitte volna, az ő féléve eladott albumaikból állítottak össze a „kalózok” egy markáns válogatást. Ámulva forgatta az ismeretlenül is ismerős kazettát. A kofának felcsillant a szeme!

A Pesovár-díjas Lendvai Tibor is velük fújja

– Vegye csak meg, fiatalember! Nagyon jó! Már sokat eladtam belőle! – idézte Ákos a néni szavait.

A Los Andinos november 10-én, jövő hét szombaton jubileumi koncertet ad Székesfehérváron, a Felsővárosi Közösségi Házban. A nagy érdeklődés miatt mindjárt kettőt is: 16:00, majd 19:00 órától.

Kiss Lajos és Horváth Árpád is színpadon lesz

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában