népzene és néptánc

2018.11.16. 14:45

Három héten át több Fejér megyei résztvevőért is izgulhatunk a Fölszállott a pávában

Újra Fölszállott a páva: a népzene- és néptáncszerető közönség ezúttal a korábbi versenyekből visszahívott művészek produkcióit követheti nyomon. Az elődöntők elkezdődtek, s azokban Fejér megyei szereplők is vannak.

Bokros Judit

Az Alba Regia Táncegyüttes az Ígéret havába… című koreográfiával, 24 táncossal lép fel

Fotó: FMH-Illusztráció / Archív

A Duna Televízióban futó Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor ezúttal a Döntők Döntője alcímet kapta, mivel most az elmúlt öt évad legjobbjai versengenek egymással. A meghívott 48 produkcióra négy kategóriában lehet szavazni. A középdöntőbe 24 előadó juthat tovább, a decemberi döntőben tízen szerepelnek majd. Újdonság, hogy ezúttal a közönség voksai lesznek a döntők, a zsűri elsősorban véleményez, illetve az elődöntők során 2-2, a középdöntőkben 1-1 szabadkártyát oszt ki. Végül a kategóriák győzteseit a nézők szavazzák meg. Most péntektől három héten át több Fejér megyei résztvevőért is izgulhatunk.

A fehérvári Alba Regia Táncegyüttes a néptáncegyüttesek kategóriában indul a Fölszállott a páva tehetségkutatón. Korábbi szereplésük során, 2014-ben mezőföldi táncokat adtak elő a döntőn, és különdíjjal tértek haza. Amikor idén felhívták őket a szervezők, hogy vegyenek részt a Döntők Döntőjén, nem haboztak, igent mondtak. Ezúttal Majoros Róbert és Gőbölös Gábor Ígéret havába… című, bodrogközi táncokat összefogó koreográfiájával szerepelnek először, a mai elődöntőn. Majoros Róbert elmondta: mivel ez alapvetően egy hosszabb tánc, ezért le kellett rövidíteni, hogy beleférjenek a négy és fél perces időkorlátba. Így egészen megváltozott a koreográfia, ám ez jót tett neki. Tizenkét páros táncol a színpadon, s külön kihívás, hogy az kör alakú, ezért nagyon kell figyelni a tájolásra.

Az albások már Budapesten vannak, aktívan készülnek az estére, és várják a szavazatokat.

Tordasi otthonukban fogadott minket az Enyedi Ágnes népdalénekes és Salamon Soma népzenész alkotta házaspár, akik már tanítják is ezt a szép tudományt. A Döntők Döntőjében nem együtt, hanem külön produkciókban lépnek föl: Soma szólóban, Ágnes egy énekegyüttes tagjaként.

Az Alba Regia Táncegyüttes az Ígéret havába… című koreográfiával, 24 táncossal lép fel
Fotó: FMH-Illusztráció

Soma korábbi szereplésekor a Hagyományok Háza különdíjával gazdagodott. Akkori nyereményéből egy ötvenperces stúdiófelvétel még várat magára, mert az ifjú művész szeretne nagyon átgondolt anyagot letenni az asztalra. Amikor megtudta, hogy beválogatták az aktuális Fölszállott a páva versenybe, akkor úgy gondolta: ez újabb lehetőség arra, hogy a hagyományos furulyazene olyan felületen mutassa meg magát, amely sok emberhez elér. Célja, hogy a lehetőségére álló három percben a közönség autentikus népi furulyazenét halljon, az ő személye által közvetítve. Igyekszik azokhoz az eredeti adatközlőkhöz, idős emberekhez méltóan, hitelesen játszani, akik a mesterei voltak.

Mire elérkezik a november 30-i, második elődöntő és a szereplés, Soma már túl lesz egy amerikai koncertsorozaton, amelyen az Erdőfű zenekarral vesz részt. Többször járt kint korábban és jó kapcsolatot épített ki a magyar közösségekkel. Most pedig az amerikaiak felé kezd nyitni, és hamarosan szeretné a moldvai csángó furulyás mesterét, Hodorog Andrást is magával vinni, hogy megmutathassák, milyen ösztönös, improvizatív játékkal rendelkezik.

Salamon Soma az elődöntőre magyarbecei dallamokkal készül Szántó Ferenc játéka alapján. Ági székelyföldi, kászoni dalokat ad elő a Csercsel Énekegyüttessel
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A több formációban éneklő Enyedi Ágnes korábban a Magos Együttessel szerepelt a Páva-sorozatban. Most viszont a négytagú Csercselhez csatlakozik, miután őt is felkérték erre. Négyen énekelnek majd: Nádasdy Fanni, Annus Réka, András Orsolya és Ágnes. Mindannyian más-más helyekről érkeznek, de régóta ismerik egymást, s elsősorban az újabb közös éneklés kedvéért vesznek részt a műsorban. Ennek vonzereje segített Ági dilemmáján, hiszen édesanyaként egy tizenegy hónapos babáról is gondoskodnia kell.

A három és fél perces produkcióban négy dalt adnak elő. A közös készülés a tordasi házikóban zajlik, itt jönnek össze a lányok, hogy hangjuk erejét próbálgassák. A Csercsel Énekegyüttes november 23-án lesz látható, hallható a tévében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában