Két nap színház

2018.10.28. 19:56

Teljes Szabad Színház-siker a Káosszal a Paál István Fesztiválon

Az ország különböző tájairól érkezett amatőr színtársulatok mérették meg magukat a Paál István Fesztiválon.

Bokros Judit

Nagy Judit a legjobb rendezőnek és a legjobb darabnak járó díjat is átvehette a Káoszért

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A hétvégén rendezett PIF programja igen sűrűnek bizonyult: előadások, szakmai beszélgetések váltották egymást, de lazulásra, kötetlen együttlétre is volt alkalmuk a csoportoknak. A megyéből a fehérvári Szabad Színház és a Prospero Színkör versengett egy-egy darabbal. A Szabad Színház a finn Mika Myllyaho művéből készült kortárs színdarabját adta elő, a Prospero pedig egy klasszikussal, Shakespeare A vihar című komédiájával készült (mindkettőről írtunk korábban).

Versenyen kívül láthatták még a nézők a Prosperótól Az idegenek, a Szabad Színháztól a Kaliforniai álom című darabokat, illetve a legyekura.org című hangszínházi előadást fehérvári középiskolás fiatalok szereplésével. Utóbbi írója és rendezője Matuz János, aki William Golding Legyek Ura című regényéből indult ki.

A fesztivál vasárnapi programja a legyekura.org-gal kezdődött. Aki a korai időpont ellenére beült az előadásra – elég

sokan voltak – , az nem bánhatta meg választását, annak ellenére, hogy a látottak bizonyos tekintetben megülték a gyomrot, vagyis inkább a lelket. A darab erős kezdésnek bizonyult: társadalom- és civilizációkritika tanúi lehettünk a fiatalok érett előadásában.

A versenyen kívül bemutatott legyekura.org szereplői fehérvári középiskolás fiatalok
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A gyerekek – Golding regényéhez hasonlóan – egy lakatlan szigeten találják magukat, ám ezúttal önszántukból, jelentkezés után, egy valóságshow szereplőiként kerülnek oda. Ketten találgatni kezdik, vajon mi lehet a játékszabály, ki és hogyan figyeli őket. Nincs azonban semmilyen visszajelzés, kamerák sem látszanak soha… Idővel a helyzet kezd nyomasztóvá válni, legalábbis a társaság azon tagjai számára (Ralph és Röfi ), akik most már szívesebben mennének haza. A csapat másik feléhez tartozó Jack és Roger viszont élvezik a helyzetet, fölfedezik a felügyeletnélküliség, a szabadság erejét, kezd rajtuk felülkerekedni ösztönös lényük.

A társaság ugyan vezetőt választ – aki a „növényevő”, civilizált Ralph lesz –, ám kettészakad. Azokra, akik azért gyújtanak tüzet, hogy jelezzék jelenlétüket a sziget felé járó hajóknak, s azokra, akik az elfogott malacokat akarják megsütni… Vissza a természethez, az ösztönökhöz, vagy vissza a társadalomba? A későbbi tragédiát sejteti az ismétlődő baljós ének, a darab során elhangzó hanghatások, a mesélők pedig végig fenntartják a feszültséget.

Nagy Judit a legjobb rendezőnek és a legjobb darabnak járó díjat is átvehette a Káoszért
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A legyekura.org után üdítően hatott a Mura Színjátszók előadásában A dologtalan Misi esete. A darabban csak idősek szerepeltek, akik életképeket tártak elénk szórakoztató formában az örökké csak kocsmázó, lusta emberről és a pletykás vénasszonyokról.

Az eredményhirdetést vasárnap este tartották. Első lett a Szabad Színház Káosz című előadása, második a Kuliszsza Alkotóműhely, harmadik pedig a PHWI-csoport. A legjobb rendező díját Nagy Judit nyerte (Káosz), különdíjat érdemelt ki Picard Tünde, a legjobb előadónak járó elismerést pedig hárman – Cseh Kata, Parragh Dóri, Csille Ildikó – is átvehették a Káosz-ban nyújtott teljesítményükért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában