A közönség hálás volt a helyben készült zenés darabért

2018.10.24. 07:20

Ilona tragikus történetét mutatták be Baracskán

Az 1956-os forradalom után kivégzett orvostanhallgató, Tóth Ilona sorsát bemutató előadással emlékeztek meg a faluban a 62 évvel ezelőtti eseményekről.

Bokros Judit

A fiatalok beleéléssel játszották Tóth Ilonát (kockás szoknyában) és a többi szereplőt is

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Rendhagyó módon ünnepelték október 23-át a baracskaiak: a faluházban a Baracskai Dráma Klub kedden mutatta be először az Őrizd a lángot! című darabjukat. A Kupi Gábor vezette, színjátszás mellett elkötelezett fiatalokból álló csoport nagy vállalkozása a 24 évesen elhunyt 56-os mártír, a budapesti Tóth Ilona történetének bemutatása volt. A rendező azzal indokolta korábban választásukat: a fiatal nő sorsa, neve országosan kevéssé ismert, ezen is szeretnének változtatni, őt pedig megfogta egy korábbi fővárosi előadás. Úgy gondolta, a drámaklubbal is feldolgozzák a komoly témát.

Tóth Ilonát 1957 júniusában végezték ki, szervezkedésben való részvétel és gyilkosság vádjával. Az orvosnak készülő, elhivatott fiatal nő az 1956-os forradalom idején először ápolónőnek jelentkezett, november elején viszont kórházi részlegvezető lett. A későbbi vád szerint ő és két társa ellátás helyett orvosi eszközökkel megölt egy rakodómunkást, akit álruhás ÁVH-s besúgónak véltek. A kötél általi halált koncepciós per végén szabták ki rá (bár van olyan nézet, amely szerint Tóth Ilona valóban megtette azt, amivel vádolták – olvasható több forrásból).

 

A drámaklub zenés előadásban – a dalokat Bácskay Zsolt és Horváth Tamás jegyzik – mutatja be a mártír Tóth Ilona sorsát a hivatás melletti elköteleződéstől kezdve a kivégzés előtti pillanatokig. A többségében fiatal szereplők nagy lelkesedéssel játszanak és énekelnek a darabban, amelyben alig – csupán az elején és a vége felé – van prózai rész. Hallhatjuk Ilona vallomását arról, hogy az emberek gyógyításának szeretné szentelni az életét.

A fiatalok beleéléssel játszották Tóth Ilonát (kockás szoknyában) és a többi szereplőt is
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Humorral fűszerezett betekintést nyerhetünk az egyetemisták szocialista nevelésébe, megjelenik egy hajszálvékony szerelmi szál is, majd eljutunk a forradalmi napokig, amelyben kezdetben egyként vesz részt az ifjak közössége. Bekövetkezik azonban az említett haláleset, árulás történik, s máris megvan az alap Ilona elfogására, alaptalan megvádolására. A nőt kényszervallatásnak vetik alá, amelynek ellenáll, de édesanyja javaslatára, a vélt, jövőbeli szabadulás reményében mégis aláírja a vallomást.

Az előadás szép záró képében a szereplők gyertyákkal vonulnak föl a színpadra, fölmutatva Tóth Ilona arcmását.

A népes közönség hálás vastapssal jutalmazta az ünnepi előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában