ifjak és sikeresek

2018.09.22. 10:00

A Margaret Island ifjú tagjai nem élnek a rock and roll életforma szerint

A Margaret Island legújabb, III című lemezével a Petőfi Kultúrtanszék közönsége is megismerkedhetett nemrég, a Lemezjátszó turné keretében.

Bokros Judit

Lábas Vikit egy népdal is komolyan megihlette

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Még igen ifjak, a zenekar is csupán négyéves, ám máris nagy sikereket, sok rajongót, szakmai elismeréseket (például: Junior Artisjus Díj 2018) tudhatnak a magukénak. Lábas Viki, Füstös Bálint és Törőcsik Kristóf, vagyis a Margaret Island volt a vendége nemrég a fehérvári Petőfi Kultúrtanszéknek.

Élőben, akusztikusan is elhangzott azonban néhány szám

Az apropót a szeptember 10-én, hivatalosan is megjelent új, harmadik lemezük dalainak bemutatása adta a rendhagyó, Lemezjátszó című országos turné keretében. A közönség beszélgetés során ismerhette meg a dalok keletkezésének körülményeit, eközben pedig meg is hallgathatta azokat, ráadásul tényleg lemezjátszóról. Az est házigazdája a Petőfi Rádió egykori vezetője, Horváth Gergely volt, aki még a rázósabb, kisebb technikai gondoktól feszült pillanatokban is uralta a helyzetet, kérdéseivel tovább lendítve a beszélgetés fonalát. A három fiatal zenész, énekes pedig élőben is a zenéjükhöz hasonlóan üde benyomást keltett.

Lábas Vikit egy népdal is komolyan megihlette
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Harmadik albumuk hangvételéről megtudhattuk: a korábbi kettőhöz képest szomorkásabb, ám nyitott hozzáállású lemezről van szó. A nyitottság egyébként abban is megmutatkozik, hogy a zenekar tagjai egy-egy szám erejéig más zenei műfajok – elektronikus zene, metál – képviselőit is bevonták a dalkészítésbe. Izgalmas együttműködések voltak ezek, az egyik például a Járom az utadat című számban hallható. Ebben JumoDaddy, vagyis Horváth Gáspár működött közre zenei téren, a szöveg azonban Lábas Viki mellett Kemény Zsófi íróhoz, költőhöz is köthető. A közösségi média, a virtuális világ látszatvalóságát fogalmazzák meg, keresve a választ arra a kérdésre, hogyan lehet ma embernek maradni – mesélték Vikiék.

Egy éjszaka története

Érdemes kitérni az Éjszaka című dalra is, amelyben már a fiúk is énekelnek, illetve vokáloznak. Ez a szám éjszakai, koncertezős élményeik alapján született, s valóban egy éjszaka történetét meséli el, több rétegűen. A találkozásokat a közönséggel, a backstage-ben, az ismeretlen ismerősökkel, a pillanatnyi egymásra találásokat. A fiatalok itt elmondták: ők egyébként nem „egyéjszakások”, ráadásul jellemzően józan arcok. Nem élnek rock and roll életformát, mert számukra az a legfontosabb, hogy a koncert rendben legyen. Ám ők is szoktak szórakozni – tették hozzá.

Időközben meghallgattuk az első hármas egységet, vagyis a Hóvirág, a Járom az utadat. feat JumoDaddy és az Éjszaka című dalokat.

A folytatásban a „Kikeletkor” kapcsán megtudtuk például: egy népdal beemelésével született. Vikit nem hagyta békén az a szép négy sor, amely köré végül megírták saját számukat. Az „Útravaló” tulajdonképpen jelen filozófiájuknak, életmódjuknak az összefoglalása, ars poeticája. Az elmúlt négy év utazásait, koncertélményeit, hármójuk együttlétét sűríti magába.

Horváth Gergő itt megjegyezte: 1989 óta ők az első olyan magyar zenekar, amelyik ennyire hamar ilyen sikereket ért el, s látszik, hogy még mindig tudják tartani a tempót, működik a hármasuk. Ez utóbbit Vikiék is megerősítették, hozzátéve: az album III-as száma az ő jól működő hármasukra is utal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában