AZ ÉLETÖRÖM ALKOTÓJA

2018.09.19. 07:15

A boldog festő – Pleidell János gazdag életművének kiállítása

Egy régen várt kiállítás nyílt meg pénteken délután az Intercisa Múzeumban, amellyel a Dunaújvároshoz is ezer szállal kötődő Pleidell János festő és grafikusművészre emlékeznek barátok, pályatársak, munkásságának tisztelői.

Szabó Szabolcs

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A kiváló Pleidell-alkotások mellett a Mesterről készített művészi fotográfiák teszik igazán személyessé a számos érdekes felfedezést tartogató tárlatot. A pénteki megnyitón Farkas Lajos, a házigazda intézmény igazgatója kiemelte, egy évek óta dédelgetett elképzelésük vált valóra e kiállítással.

A több mint féléves előkészítő és szervezőmunka végén Rohonczi ROHO István képzőművész rendezésében most Pleidell János gazdag életművéből láthatunk számos izgalmas és érdekes alkotást az Intercisa Múzeumban. A tárlatot egy különleges fotóösszeállítás egészíti ki: Németh Andrea fotóművész munkái magáról az alkotóról mesélnek hitelesen.

Számos tragédiával szembesült

Az alkotó szinte páratlanul gazdag pályafutásának ismerője Kratochwill Mimi művészettörténész szerint Pleidell boldog festő volt – de számos tragédiával kellett szembesülnie hosszú élete során. A művész munkái jelenleg is megtalálhatók több rangos hazai és európai köz- és magángyűjteményben. A jelenlegi kiállítás egy hónapon át tekinthető meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában