Mi is az az Aranybulla?

2018.08.18. 07:00

II. András életéről láthattunk színházi előadásba oltott történelemórát

Jobku és Dzsevu, azaz Egger Géza és Lábodi Ádám ismét megjelent a Királyi Napok közepette, hogy akrobatikus történelemóra-színházával szórakoztassa az utca népét.

Bokros Judit

Balról Jobku (Egger Géza) és Dzsevu (Lábodi Ádám) izzasztó körülmények között repítette vissza közönségét a 13. századba

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Főszerepben: II. András

Két férfi szűk, fehér nadrágban, piros-fehér trikóban elkezd bemelegítés címén ugrabugrálni a színpadon, majd egyikük gitárt ragad, másikuk a dobfelszereléshez ül, és félig őrült módjára belecsapnak a… lecsó helyett a műsorba. Előtte azonban hangosan invitálják a Koronázási Ünnepi Játékokra kilátogató embereket: tekintsék meg Jobku és Dzsevu akrobatikus történelemóra-színházát, amely ezúttal a legendás II. András királyról szól. A korzózó nép – úgy tűnik – hallgat a szóra, többen megállnak, sokan le is ülnek, igaz, nagy a meleg, majdnem dél van. (Milyen melegük lehet a színészeknek ott fönt, a színpadon, tűzi őket a nap!) Meg aztán sok az egyéb látnivaló, mégis, ez valami különleges dolog, látszik, hogy sokan nem is tudják hova tenni. Ám maradnak, és aki marad, az bizonyára jól szórakozik. Közben pedig némi történelmi ismerettel is gazdagodik – ez volt a célja annak idején a két vállalkozó szellemű színésznek, Lábodi Ádámnak (Dzsevu) és Egger Gézának (Jobku), akik kifejezetten a Királyi Napok tematikájához, a szertartásjátékhoz kapcsolódva találják ki az előadást évről évre. Így lett idén a főszereplő II. András, vagyis Endre, illetve első felesége, a merénylet áldozatává vált Gertrúd.

A két művésztől tavaly megtudtuk, hogy történelmi források alapján dolgoznak, tényeket vesznek alapul az előadáshoz, de a megvalósítás kapcsán alaposan elengedik a fantáziájukat. Humoros szkeccsjelenetekben tálalják az aktuális uralkodó életének főbb mozzanatait, illetve amit ők érdekesnek tartanak. Eközben szintén vicces tornamutatványokkal szórakoztatják a közönséget, mint valami vásári komédiában.

Balról Jobku (Egger Géza) és Dzsevu (Lábodi Ádám) izzasztó körülmények között repítette vissza közönségét a 13. századba
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Endréről, vagyis II. Andrásról (a két név veszekedés tárgyát képezi az előadás elején) megtudhatjuk: leginkább Aranybullájáról és a szentföldre vezetett keresztes hadjáratáról ismert. Jobku és Dzsevu ezúttal azt a rejtélyt próbálja megoldani, mi is történhetett az Aranybulla hét, eredeti példányával? Az általuk elképzelt változatokat roppant szórakoztató módon játsszák el, eközben azt is elmagyarázzák, bemutatják, mi is az az Aranybulla, és persze Gertrúd megölése sem maradhat ki a történetből.

Mindent azonban nem árulhatunk el, hátha megnézik az előadást szombaton vagy vasárnap, más-más időpontban, a Bartók Béla téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában