Mátyás-emlékév

2018.07.17. 20:00

Szelfizz Mátyás király Instagram profiljával a belvárosban!

Azoknak, akik nap mint nap sétálnak a Fő utcán bizonyára feltűnt már a Szent István Király Múzeum előtt található szelfipont. Hogyan került Mátyás király Instagram profilja Székesfehérvár belvárosába? Ennek jártunk utána.

Nagy Annabella

A 2018-as évet Mátyás király emlékévnek nyilvánították, így az egész Kárpát-medencében számos rendezvényt tartanak ennek jegyében. Ahogyan arról korábban beszámoltunk Székesfehérváron Gróf Péter előadásával kezdődtek a Mátyás király-emlékév fehérvári eseményei.

A rendhagyó installációról érdeklődve felkerestük a múzeumot. Kíváncsiak voltunk, hogyan függ össze a kihelyezett szelfipont a Mátyás emlékévvel.

Belegrai Tamás, a Szent István Király Múzeum régésze és a Mátyás pajzsát bemutató kiállítás felelőse megerősítette, hogy a szelfipont is az emlékév miatt lett létrehozva. Az ötlet a Hunyadi Mátyás halotti pajzsa című kiállítás kapcsán merült fel Bencze Orsolyától, a kiállítás grafikai tervezőjétől. A látványtervek elkészítése és a megvalósítás után, így került a múzeum elé a fotózkodásra alkalmas keret, ami humoros formában köti össze a jelent a múlttal.

Így nézett ki a szelfipont látványterve
Fotó: Szent István Király Múzeum

A Mátyás halotti pajzsát bemutató kiállításban is fellelhetőek a modern és fiatalos jegyek, ezzel törekedve, hogy a kiállítás üzenete a fiatalabb generációkhoz is eljusson. A szelfipont pedig egy remek megoldás erre.

- A tárlatvezetéseim során is törekedtem arra, hogy minél érdekesebb formában mutassam be Mátyás életét és uralkodását, kiemelve azokat a dolgokat, amiken a történelemkönyvek átsiklanak vagy nem is érintik – ilyen például a 43.-ára kivetett „utolsó rendkívüli adó” – mondta Belegrai Tamás. Majd hozzátette, szerinte a humor mindig segít közelebb hozni az adott témát, barátságosabbá és befogadhatóbbá teszi az emberek számára az üzenetet.

Természetesen a vicces megközelítés esetében is fontos a múltunk és eleink tiszteletben tartása.

A szelfiponttal a Szent István Király Múzeum szerette volna felhívni a figyelmet időszaki kiállítására és rendezvényeire, ezen belül is a modern szemléletre. Nem titkolt céljuk ösztönözni a fiatalokat arra, hogy ne csak iskolai keretek között látogassanak el a múzeumba, hanem önálló szórakoztató kulturális programként is. Erre szolgál ez a rendhagyó installáció is.

- Úgy gondoltuk a tárlat időtartamán túl, egész évben érdemes lenne kint hagyni a Mátyás emlékévből adódóan. A szerkezetet úgy terveztük meg, hogy később más rendezvényeken is felhasználható legyen a keret szöveges tartalmának változtatásával – mondta el portálunknak Belegrai Tamás.

Fotó: Nagy Mirabella

A mindennapok során is látni, hogy fotózkodnak vele a járókelők, de igazán a múzeumi rendezvények ideje alatt örvend nagy népszerűségnek. Például a Múzeumok Éjszakáján is szép számmal készítettek fényképeket a látogatók.

Ha még nem tetted meg itt az alkalom! Fotózkodj te is Mátyás király Instagram profiljával!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában