a Királyi Napok programja

2018.07.23. 14:15

Katartikus zenei élményt adhat Rossini műve a Musica Sacrán

Hamarosan, a Királyi Napok programsorozatába illeszkedve ismét sor kerül a Musica Sacra-koncertre.

Bokros Judit

Janos Acs azt is elmondta: nagy kihívás ezt a darabot dirigálni

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A jelentős zenei eseményről hétfőn tartottak sajtótájékoztatót a Hiemer-házban, ahol jelen volt a világhírű karmester, Janos Acs. Ő vezényli majd az augusztus 12-ei esten Giachino Rossini Petite messe solennelle című egyházzenei művét. A művész katartikus zenei élményt ígér.

Az önkormányzat részéről Brájer Éva alpolgármester emlékeztetett arra: 2011-től tarthatjuk számon a Romkertet Nemzeti Emlékhelyként, ők pedig azt akarják, hogy annak szellemiségéhez méltó, a legmagasabb művészi színvonalú zenei produkciók valósuljanak meg a helyszínen.

Janos Acs azt is elmondta: nagy kihívás ezt a darabot dirigálni
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója, ifjabb Major István kitért a Musica Sacra-koncertsorozat mini jubileumára, hiszen idén ötödször szólal meg az előzőekhez hasonlóan jelentős mű az egykori koronázótemplom romjai fölött. Ez most Rossini Petite messe solennelle (Kis ünnepi mise) című egyházzenei alkotása lesz.

Az augusztus 12-én, vasárnap 21 órakor kezdődő koncert karmestere, a világhírű Janos Acs a legnagyobb tisztelettel szólt a zeneműről, amelynek keletkezéstörténetét is fölelevenítette. Beszélt továbbá a zeneszerző, Rossini nagyságáról és a négy olasz szólista (Sarah Tisba – szoprán, Chiara Tirotta – mezzoszoprán, Filippo Polinelli – bariton, Luciano Ganci – tenor) profizmusáról, valamint arról, milyen hálás azért, hogy a Kis ünnepi mise zenekari változatban szólalhat meg Magyarországon. Ez utóbbira ugyanis nem igazán van példa hazánkban, de még Olaszországban sem.

Rossini-művet legutóbb 2016-ban hallhatott a közönség
Fotó: FMH-archív

A Kis ünnepi mise egyébként – címével ellentétben – több mint egy órás zenei áhítatot ígér. A karmester nagy kihívásnak tekinti a mű előadását, amelynek nehézsége jelen esetben a szabad tér, ám a tökéletességre törekednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában