A foglalkozásokon bárki részt vehet

2018.07.23. 16:00

Életre keltett Gárdonyi-mesék

Az idei nyári szünetben a Gárdonyi Géza Emlékház az író meséit viszi közelebb az érdeklődő családokhoz.

Sági Zoltán

A tanítónő (jobbról a második) instruálja a krokodilok sorozatgyártását

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

A Gárdonyi Géza életét bemutató tárlatnak helyet adó hagyományos hosszúházban konkrét és átvitt értelemben is az állandó kiállítás szerves folytatása az épület hátsó traktusában található foglalkoztató, ahol Varga Molnár Anna tanítónő, magyartanárnő idén Gárdonyi meséit dolgozza föl a kézműveskedéshez kedvet érző kicsikkel és nagyokkal.

A Gárdonyi-életmű nem csupán irodalmi értelemben gazdag; az író – Dankó Pista jó barátjaként – szerzett zenét, szívesen rajzolt és tervezett társasjátékokat is. Az emlékház idén a bő száz darabos Gárdonyi mese-oeuvre bemutatására helyezte a hangsúlyt, amely életműszelet – a szerző regényei mellett – általában kissé kevesebb figyelmet kap.

A tanítónő (jobbról a második) instruálja a krokodilok sorozatgyártását
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

A Gárdonyi Géza Emlékház foglalkoztatójába betérőket e nyáron még négy alkalommal – legközelebb augusztus 3-án, 14 órai kezdettel – fogadja mesés foglalkozás, amelynek keretében Varga Molnár Anna tanítónő vezetésével a kicsik egy szabadon választott Gárdonyi-mesét dolgoznak föl. Az általában másfél órás foglalkozás során elolvassák a mesét, megbeszélik a mese szereplőinek karakterét és a történet lehetséges tanulságait, végül a rendelkezésre álló anyagokból a kicsik és a nagyok elkészíthetik a mesefigurákat. Mint a tanítónő elmondta: a foglalkozásokra várják a szülőket, nagyszülőket is, hiszen a mesék világát ők vihetik először közel a gyermekekhez.

Lapunk ottjártakor Varga Molnár Anna épp angolul instruálta vendégeit, akik a Hálátlan krokodilus című mese szereplőit igyekeztek megeleveníteni. A három felnőttből és négy gyerekből álló nagycsalád a németországi Recklinghausenből érkezett, és amíg a kis Gabi, Jerne, Rieke és Merle narancssárga és zöld krokodilokat gyártottak, Kerstin, a nagyi lapunknak elmondta: a foglalkozást a mesével való közvetlen nyelvi kapcsolat nélkül is nagyon lebilincselőnek tartja. A mesés kézműveskedés végeztével a gyerekek megtapsolták a tanítónőt, Katherine, az anyukájuk pedig láthatóan hálásan köszönte meg a foglalkozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában