Ez volt az első, de biztosan nem az utolsó

2018.06.18. 09:00

Ilyen volt a tájházak mányi találkozója

A Leimen-ház adott otthont szombaton a Fejér Megyei Tájházak Találkozója és Konferenciája rendezvénynek. A megyei tájháztalálkozót – hagyományteremtő szándékkal – első alkalommal rendezték meg.

Sági Zoltán

A Maaner Eulen tánccsoport fiataljai is tartottak bemutatót

Fotó: Sági Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

A megyei tájházak kora délután kezdődő találkozóját az etyeki Rosmarin német nemzetiségi énekkar dalai nyitották meg. A Leimen-ház nagyterme autentikus háttere volt a találkozónak, amely Müller Márta előadásával folytatódott. Az egyetemi oktató a tradicionális sváb parasztház architektúrájáról, belső tagoltságáról, tereinek profán és szakrális funkcióiról beszélt a hallgatóságnak. A tiszta szoba, konyha, lakószoba hármasába a sváb népi kultúra a paraszti élet teljességét tudta beleképezni úgy, hogy abban a gyakorlati és szimbolikus-spirituális funkciók egymást áthatva tárgyiasultak.

A Maaner Eulen tánccsoport fiataljai is tartottak bemutatót
Fotó: Sági Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

Ezt követően a ház udvarán a Maaner Eulen (Mányi Baglyok) tánccsoport kisebbjei és nagyobbjai adtak ízelítőt német nemzetiségi néptáncból. Az udvar peremén a megjelent települések német nemzetiségi hagyományainak egy-egy mozzanatát bemutató stilizált skanzensort alakítottak ki a szervezők, ahol a nap során az érdeklődőknek alkalmuk nyílt a borleves különféle elkészítési módjait ízlelve összehasonlítani – kvircedli kíséretében. Az estébe nyúló találkozó a gemütliches Beisammensein (kellemes együttlét) jegyében folytatódott.

A találkozón jelen volt Pats Krisztina, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Regionális Iroda vezetője, illetve Fuchs János, a helyi német nemzetiségi önkormányzat elnöke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában