Kalandozás belső terekben

2018.05.04. 07:30

A Schaár-tárlat kapcsán alkothattak nyugdíjasok

Már ötödször várta Novák Edith múzeumpedagógiai foglalkozásra az idősebb korosztályt a Deák Gyűjtemény Schaár Erzsébet-kiállításában.

Bokros Judit

Novák Edith néhány, a foglalkozásokon készült képpel

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az önkifejezés, az önismeret kiteljesítése volt a célja a Szent István Király Múzeum nyugdíjasoknak szóló múzeumpedagógiai foglalkozásának, amely áprilisban kezdődött. Az érdeklődők a Deák Gyűjteményben május 6-ig látható, Schaár Erzsébet műveiből rendezett, Művek az emeletről című kiállítás kapcsán, a képtár belső tereiben merülhettek el saját, belső tereikben az alkotás által.

Novák Edith képző-és iparművész, művészetterapeuta így mesélt a folyamatról a foglalkozás előtt:

– A találkozók egyrészt kikapcsolódásra, másrészt elmélyülésre adnak lehetőséget. A tematika Schaár Erzsébet munkáira épül, a résztvevők pedig a saját művek alkotása közben megismerkednek a különféle képzőművészeti technikákkal is. Például az akvarellel, az agyaggal, a pasztellel. A művész kiállított művei inspirálóan hatnak, A kékszakállú herceg vára című kompozíció is többféleképpen értelmezhető. Az öt foglalkozásból álló sorozaton voltak állandó és alkalmi résztvevők az ötven feletti korosztályból. Edith úgy tapasztalta: nagyon jó közösség alakult, akik élvezték a munkát. Sikerült velük megtalálni a belső összhangot, s látszott, hogy alapvetően is érdeklődtek a művészetek iránt. Míg azonban eddig főleg múzeumlátogatók voltak, immár más szemszögből látják a műveket, mivel megismerték az alkotás folyamatát. A foglalkozásokon érdekes, szép alkotások születtek, s látszott, hogy a résztvevők többféle technikát használtak.

Novák Edith néhány, a foglalkozásokon készült képpel
Fotós: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kiállítás a hétvégén ugyan bezár, ám lehetséges, hogy a további tárlatok kapcsán lesznek még hasonló foglalkozások az idősebbeknek, mert van érdeklődés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában