Házicérnák Foltvarró Kör

2018.04.22. 10:00

Zóka Erzsébet életévé vált a patchwork, nagy vágya eljutni Amerikába az amishokhoz

Lassan két évtizede, hogy a lánya egy foltvarrott takarót küldött Amerikából. Azóta a patchwork szerelmese Kövecsesné Zóka Erzsébet, az iszkaszentgyörgyi foltvarrók vezetője.

Borsányi Bea

Egy készülőben lévő hatalmas takaró. Ha csak kézzel készülne, akár 2 évig is eltartana a munka

Erzsikét senkinek sem kell a faluban bemutatni, hiszen régóta ott él és aktív szervezője a helyi programoknak, kiváltképp, ha foltvarrásról van szó. Nemcsak a helyi Házicérnák Foltvarró Műhelyt vezeti – ahová most is várják a fiatalokat -, de kiállításokat is szervez, amelyek berendezésében tevékenyen segít az őt támogató férje. Péntekenként pedig az általános iskola 5-6. osztályosainak tart foglalkozásokat többedmagával, ahol a lányokat bevezeti a különféle öltések és foltvarrási technikák világába. A hetekben az anyák napi meglepetéssel foglalatoskodtak. Erzsike életévé vált a patchwork.

Az alap blokkokból számtalan minta kihozható
Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

- Mindig szerettem kézimunkázni, sokfajtát ki is próbáltam. A foltvarrás mindig nagyon tetszett. Az első próbálkozásaim újságok nyomán születtek. Mivel földmérő mérnök voltam, a mintákat kép alapján ki tudtam szerkeszteni magamnak, a többit autodidakta módon kezdtem el tanulni. – mesélte Kövecsesné Erzsike, aki lassan 20 éve csatlakozott a fehérvári Korona Foltvarró Körhöz, ahol sokat tanult és persze tanul mind a mai napig. De szívesen járja itthon és külföldön a nagy foltvarrófesztiválokat, mint például az Ezüstvölgy Franciaországban vagy a vicenzai expó Olaszországban. Ezek a foltvarrók paradicsomai. Ezeken és a tanfolyamokon mindig lehet tanulni valami új trükköt, fogást, amivel gyorsabban megy a varrás, szebb lesz a minta. Apropó, minta. Erzsike azok közé tartozik, akik nem csak mások mintáit használják, de vannak sajátjai is, és azokból megálmodott darabjai. A legtöbben varrógéppel dolgoznak, de az igazán szép darabok az első öltéstől az utolsóig kézzel készülnek. Erzsike szerint ezeknek nincs párjuk. De vajon milyen egy szép darab?

Egy készülőben lévő hatalmas takaró. Ha csak kézzel készülne, akár 2 évig is eltartana a munka

- A legfontosabb a színvilág, a harmónia, aztán jön a minta, és csak a harmadik az illeszkedés. Ha a színek gyönyörűek és a dizájn is jó, akkor nem feltűnő, hogy a minta picit elcsúszott. És persze fontos a tűzés. Léteznek kifejezetten díszítő tűzések, amik még jobban feldobják a darabot – magyarázta a foltvarró, akinek kezei alól sok egyedi darab került ki, közülük számos kiállításokra is eljutott, itthon és külföldön egyaránt. Önálló kiállítása még nem volt, de szíve mélyén vágyik egyre, méghozzá a helyi református templomban. Másik nagy vágya, hogy eljusson Amerikába a hagyományosan élő amishokhoz, akik maguk is a patchwork mesterei.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában