Előadás

2018.04.22. 13:00

Lukács Zoltán Gábor mesélt a varázslatos India világáról

India távoli, varázslatos világ, egy európai ember számára tele meglepetésekkel és titkokkal.

Borsányi Bea

Főleg Dél-Indiáról és a szakrális helyekről mesélt. A települések közül elsősorban Chidambaram és Pondicherry került szóba, de beszélt táncról, kultúráról, növényekről és az emberekről is.

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

India mindenkiből olyat hoz ki, amiről nem is tudod, hogy benned van – mondta Lukács Zoltán Gábor, aki harmadszor járt Indiában és vetítéssel egybekötve mesélt élményeiről egy meleg délutáni napon. Ezért szemléletesen azzal kezdte, hogy megkérdezte, melege van-e a hallgatóságnak? Merthogy a hatalmas országban már reggel is 25 Celsius-fok körül van a hőmérséklet és napközben biztosan 40 Celsius-fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála. Mindehhez mindig magas páratartalom is járul. Ennek eredményeképpen persze buja a növényzet, az általunk ismert virágok jóval nagyobbra nőnek és pompázatosabbak a színeik.

Főleg Dél-Indiáról és a szakrális helyekről mesélt. A települések közül elsősorban Chidambaram és Pondicherry került szóba, de beszélt táncról, kultúráról, növényekről és az emberekről is.
Fotós: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Mivel az ország igen sűrűn lakott, hatalmas a tömeg és a forgalom az utakon: riksák, biciklik, majmok, autók és tehenek. Településen kívül is csak nagyjából 30 kilométeres óránkénti sebességgel lehet haladni, így egy 200 kilométeres út akár 7-8 óráig is eltarthat.

Lukács Zoltán elsősorban szent helyeket keresett fel az útja során, olyan városokban járt, mint Chidambaram és Pondicherry, ahol ősi templomokban járt. Olyan freskókat látott, amelyeken a történelem folyamán csak később megjelent öltözékek, kultúrák tűntek fel, így például egy barokk ruhába öltözött figura. De érdekes volt az a templom is, amely Afrikából származó kövekből épült, oldalán máig megfejtetlen szövegekkel. Ilyenek láttán felvetődik az emberben a nagy kérdés: honnan tudták, hogyan csinálták?

A választ nem ismerjük és lehet, hogy soha nem is fogjuk megtudni. De pont ettől egzotikus az egész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában