Székesfehérvár

2018.04.26. 11:00

Lakner József a Mária emlékek nyomában

Nagy Konstantin anyja, Szent Ilona 326-ban bejárta és megjelölte a szent helyeket, ahol Mária bizonyosan megfordult. E helyekről mesélt szerdán Lakner József a Vörösmarty Társaság előadásán.

Majer Tamás

A Biblia mellett apokrif írások és a hagyomány is segíti Mária életének felidézését

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

 

Lakner József Mária életének helyszíneit három forrástípus alapján „járta körbe”. A Biblia könyvei közül Lukács és Máté evangéliumára, valamint az Apostolok cselekedeteire hagyatkozik, de egyes apokrif írásokat is fontos „adattárnak” tekint. Jelentékeny hírmondói Mária életének a hagyományban fennmaradt történetek is.

Mária szülei Anna és Joachim. Mária világra jötte idején már igen idősek voltak. Egy angyal jelent meg a férj előtt, aki közölte vele, gyermekük születik nemsoká. A jeruzsálemi Aranykapunál találkoztak, s örvendtek együtt a jó hír felett.

A Biblia mellett apokrif írások és a hagyomány is segíti Mária életének felidézését
Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Mária szülőháza Jeruzsálemben, a Szent Anna templom és a Beteszda-fürdő közelében áll. A hagyomány Mária házának tartja a loretói Santa Casat is. Az itáliai területen lévő ház régészeti eredmények szerint a Szentföldről származik.

Mária és nagynénje, Erzsébet – Keresztelő Szent János anyja – Ein Karemban találkozott egymással. A Látogatás temploma őrzi ennek emlékét. Betlehemben a Születés temploma magasodik.

Az egyiptomi menekülés szintén dokumentált. Al-Muharraq kolostorában ért véget. Az Úr angyala itt jelent meg József előtt, ezután költöztek vissza Názáretbe. Az Angyali üdvözlet alatt lévő romok egyes feltételezések szerint Jézus lakóháza. A Szent József templom pedig József műhelye fölé épülhetett, ahol bizonnyal sokat tartózkodott Mária és Jézus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában