Emlékest

2018.04.03. 19:39

Kallós Zoltán, népzenegyűjtőre emlékeztek a fehérváriak

A 92 éves korában, idén februárban elhunyt Kallós Zoltán népzenegyűjtőre emlékezett a székesfehérvári közönség kedden este. Az emlékestre megtelt a Szent István díszterme, az eseményen tisztelők, barátok, hagyományőrzők vettek részt.

S. Töttő Rita

Fotó: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

A februárban elhunyt Kallós Zoltán Kossuth-nagydíjas erdélyi-magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő tiszteletére rendeztek emlékestet kedden a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az eseményen olyan muzsikusok, táncosok szerepeltek, akik megye- és országszerte, külföldön eddig és ezután is képviselik a Nemzet Művésze örökségét. Az első műsorszám után Altorjay András így emlékezett a székesfehérvári tanítványok, barátok és tisztelők nevében a Mesterre: „Zoli bácsi az ifjúságot mindig önzetlenül támogatta, gyűjtéseit ellenszolgáltatás nélkül adta oda, így lett Martin György mellett a táncház mozgalom másik szülője…”

Fotós: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

Kallós Zoltán ars poétikájából is idézett: „Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk. Ez a kultúra őrzött meg minket ezer éven át Európában, ezeket a hagyományokat kötelességünk éltetni és továbbadni a következő nemzedékeknek” – vallotta Kallós Zoltán, aki – hangzott el az előadáson -, a megyéspüspökkel kölcsönösen nagyra becsülték egymást. Spányi Antal éppen ezért is tette tiszteletét elhunyt jó ismerőse emlékestjén. Az eseményen Vargha Tamás országgyűlési képviselő és Cser-Palkovics András polgármester is részt vett.

Fotós: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában