Időutazás a középkorba

2018.04.24. 10:43

A fehérvári Borbély Béla fényképeiből nyílik kiállítás Visegrádon

A Salamon-toronyban nyílik kiállítása Borbély Béla fehérvári fotográfusnak. A képeken a középkori Magyarország kevésbé ismert kincsei láthatók.

B. Kiss László

Egy fotó a kiállításról: királyfejes gyűrű

Fotó: Borbély Béla

Borbély Béla fotográfus felvételei történelmi ereklyék, építészeti emlékek, múzeumok, levéltárak féltve őrzött kincsei­nek fotóival mutatja be a magyar történelem fénykorának, a középkori Magyarországnak az értékeit 1526-ig, a mohácsi csatavesztésig bezárólag. A gazdag, 96 képből álló kiállítási anyagot – másfél évtized munkájának eredményét – több ezer fotóból válogatta az alkotó. A felvételek révén a kiállítás látogatói eljuthatnak a Pannonhalmi Bencés Főapátságba, megcsodálhatják a visegrádi királyi palota feltárt és gyönyörűen helyreállított maradványait, „bejárhatják” az esztergomi királyi palota épen maradt részleteit, s bepillanthatnak a palota kápolnájába, csakúgy mint a dömösi prépostság eredeti szépségében felújított altemplomába.

A tárlat fotói elkalauzolják a látogatókat több magyar király nyughelyére: például Feldebrőre, vagy az elpusztult szekszárdi apátságba, s a számos magyar uralkodó temetkezési helyéül szolgált székesfehérvári koronázótemplom maradványaihoz. A kiállítás egyik érdekessége az a kép, amely III. Béla király és felesége, Antiochiai Anna a székesfehérvári bazilika altemplomában őrzött sírkövét mutatja be, a márványlapon testük körvonalainak lenyomatával – írta a korábban például Tihanyban is bemutatott kiállítás anyagáról a közelmúltban elhunyt Siklós Gyula régészprofesszor.

Egy fotó a kiállításról: királyfejes gyűrű
Fotós: Borbély Béla

Borbély Béla páratlan fotóinak kiállítását most Visegrádon is bemutatják: május 4-én, 16 órakor Buzás Gergely régész-­művészettörténész tartja a megnyitót. A tárlat olyan idő­utazásra invitál, melynek során kevésbé ismert értékeinket ismerheti meg a látogató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában