Ezt tényleg látni kell!

2018.03.01. 18:30

Másodszor is fergeteges sikerrel játszották A bajuszt Előszálláson

A magyar kultúra napja alkalmából mutatták be az előszállási színjátszók Arany János A bajusz című versének Nyúl Mihály által modernizált átiratát. A hiszékenységet, babonaságot kifigurázó darab hatalmas sikert aratott, a későn érkezők már nem fértek be a művelődési házba. Mit volt mit tenni? Újra előadták.

Gajdó Ágnes

Vajon mi lehet a siker titka? Mi az, ami megmozgatja a falu s a környező települések lakóit? Hiszen Adonyból, Dunaújvárosból, Nagykarácsonyból is érkeztek vendégek. Talán Arany János klasszikus költeménye? Talán, hogy egyaránt szerepel a darabban fiatal és idős, mesteremberek és közfeladatot ellátó személyek, mint a polgármester, az állatorvos, a védőnő, a könyvtáros, több pedagógus. Felszabadultan és örömmel adja a rá osztott karaktert az idősebb korosztály valamennyi tagja, de a legifjabbak is remekelnek: ezúttal már négy mosolygós, huncut szemű kislány sertepertélt a nagyok körül.

Előszálláson is hatalmas sikert aratott a Bajusz Fotó: GÁ

A darab rendezője, Gajdó András nyugdíjas pedagógus szerint az előadás közös munka, mindenki hozzátett valami apró, ám annál fontosabb mozzanatot. Átalakultak a párbeszédek, hatásosabbak lettek a táncos-zenés jelenetek – a néptáncos fiúk igazán kitettek magukért –, s a közönség reakciói is egyre jobban inspirálták a játszókat. A piacon Polgárőri Farkas ügyelt a rendre, peckesen sétálva föl-alá. A portékák közt válogató lányok, asszonyok megtárgyalták a napi eseményeket, s híre ment, hogy Kombi vajda és csapata a faluba érkezett.

Aki később érkezett, nem is fért be a művelődési házba. Fotó: GÁ 

Megjelent a színen Kombiné is, a vajda hitvese, aki régi ismerőseivel társalgott: „hiányoztatok, mint baráti pofonok”, szólt ki a nézőknek, miközben kelletlenül megölelte Kíváncsi Náncsit. Sokszor bizony a könnyeit törülgette a népes publikum, úgy kacagott a szellemes poénokon, aktuálpolitikai megjegyzéseken. A hiszékeny Torzsa Borcsa néne például addig-addig emlegette a zsiványokat, akik észrevétlen kifosztották, hogy a jelenet végén egy kisfiú a nézőtérről felkiáltott: „Te is zsivány vagy!”

A darabot legközelebb Dunaföldváron láthatják a kíváncsiak Fotó: GÁ

A középpontban kopasz szájú Szűcs György állt, akinek minden vágya a bajusz. Bármit megtenne, csak serkenne némi szőrzet az orra alatt. Krémekkel kenegeti, varázsfüvekkel bűvöli, sütteti a napon, sokszor álmodik is róla, hogy reggelre bajsza nőtt. De nem. Mikor e rettentő gond a vajda fülébe jut, azonmód bajusznövesztő fürdőt rendel a gazdának. S akkor kezdődik ám a haddelhadd! A teljes színpad megelevenedik, érkezik a kád, bele mindenféle gyimgyom, hókuszpókusz, Szűcs uram elmerül, csak a lába kalimpál ki a hatalmas takaró alól… Hogy mi lesz a vége? Elmesélni nem lehet. Látni kell!

(A bajusz következő előadását március 19-én, hétfőn, 18 órakor a dunaföldvári művelődési házban rendezik.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában