Az újrafelfedezés öröme

2018.02.08. 08:30

Schaár Erzsébet kivételes alkotói világa: művei májusig láthatók

Az elmúlt években valahányszor Pécsett jártam, ki nem hagytam volna Schaár Erzsébet Utca című tárlatát... Jó volt viszontlátni az alkotó főművét, amely hajdanán Fehérváron született meg. De nehéz szívvel gondoltam azokra a Schaár-művekre, amikkel Fehérvár is dicsekedhetne. Ezeket évekig nem láthattuk.

Gábor Gina

Utca

Nem csoda, hogy igazi ünneppé vált a városi képtárban annak a tárlatnak a megnyitója, amely hosszú idő után újra bemutatja Schaár Erzsébet művészetét. Mintegy ötven műből álló egységet jelent a Szent István Király Múzeum képzőművészeti anyagában ez a gyűjtemény: az alkotások jelentős részét a Művelődési Minisztérium vásárolta meg a fehérvári múzeum számára. Schaár Erzsébet többféle méretben és változatos anyagokból dolgozott: ólomból, fából, bronzból, műkőből, üvegből, műanyagból, alumíniumból és hungarocellból készítette el műveit, amelyeket most a fehérvári múzeum restaurátorai megtisztítottak, felújítottak. A tárgyakat 12 éve (!) nem láthatta a közönség: a gyűjteményt bemutató Jókai utca 11. alatti műemléképület állaga annyira romlásnak indult, hogy 2006-ban méltatlanná vált az alkotások kiállítására.

Két tükör között: a tér és az ember szoros kapcsolata foglalkoztatta

Ám most ismét láthatjuk a 20. századi magyar szobrászat meghatározó egyéniségének munkáit. De a képtár kiállítása nem „csak” azért kivételes élmény, mert lehetővé teszi, hogy újra felfedezhessük magunknak Schaár Erzsébet sajátos látásmódját, egyedi világát. A tárlat kurátorai – Győr Attila, Szűcs Erzsébet, Izinger Katalin – érzékelhetően arra törekedtek, hogy a látogató pontos képet kapjon az alkotó korszakairól. Nagyon hasznosak a művekhez társított rövid elemzések, és annak bemutatása, miként vált az alkotó művészetében a tér önmagában is plasztikai érték hordozójává.

A Kóré című jellegzetes bronzfigura, 1966-ból Fotó: Koppán Viktor

A portrészobrászként induló Schaár Erzsébet pályáján a 60-as évek közepén erős változás következett be. (Ez megmutatkozott 1966-os első fehérvári kiállításán is.) Ekkor szegült szembe a hagyományos plasztikai gondolkozással. Szobrai emberi alakokat ábrázolnak, de nincs egyedi arcuk, személyiségük, csak élethelyzetük. E korszakból való munkáit hozzák kapcsolatba Alberto Giacometti hatásával. A figurák zárkózott magányban, egyedül néznek szembe az üres térrel. Az időszak egyik fontos darabja például a Kóré című életnagyságú bronzalak, a sebzettség, magány és fájdalom kifejezője.

Későbbi munkáin megjelenik az emberi érintés nyomait magán viselő tér (Belső tér), majd a jellegzetes figurák az ajtók-ablakok által körülzárt térben mutatkoznak. Schaár Erzsébetet az építészeti elemek, a tér és az ember szoros kapcsolata kezdte el foglalkoztatni. De láthatjuk a fantasztikus gyűjteményben a szívünknek kedves Székek sorozatot – amelyben a székek az emberi kapcsolatok bonyolultságát, a konfliktushelyzeteket képesek megjeleníteni. A kiállítás bemutatja azt a periódust is, amikor az alkotó a tragikus életérzések kifejezésére rátalál a halotti maszkra (a Fal előtt és fal mögött 1968-ból a 60-as évek magyar szobrászatának egyik legizgalmasabb alkotása).

Külön fejezetet szentel a tárlat a legendás, Fehérváron született Utca kiállítás megidézésének

Végül külön fejezetként néhány mű (no meg fotók és film segítségével) megidézik az „Utcát”, ami 1974-ben Fehérváron, a Csók Képtárban született meg.... Kovács Péter művészettörténész arra kérte, mutassa be portrészobrait, de az alkotó ezt unalmasnak találta, s a helyszínen született meg az Utca koncepciója, az environment műfaj első hazai műve, amit Pilinszky János „avatott” fel verseivel. Az Utca – Schaár Erzsébet utolsó munkája – Luzernben nemzetközi sikert aratott, de a fehérváriak nagy bánatára végül Pécsre került. Ám most viszontlátva a fehérvári múzeum Schaár-gyűjteményét, rádöbbenünk: mi is óriási kincs birtokában vagyunk. Olyan érték ez, aminek érdemes volna új, állandó kiállítási helyszínt keresni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában