Táncosok alapította népzenekar

2018.02.15. 08:00

Helyi arcok az iszkaszentgyörgyi Helyi Bandában

Szédületesen sokan néptáncolnak az iszkaszentgyörgyiek közül. A helyi tánccsoportnak már Helyi Bandája is van!

Majer Tamás

Száller Dániel (b), Nedvig Balambér, Gula Miklós, a Kultúrházak éjjel-nappal programjaként megtartott táncházon beugró Tárnok Ákos és a lányok: Cseh Angéla és Mester Réka. A képről igazoltan hiányzik a Helyi Banda hatodik tagja, Nedvig Bendegúz

Fotó: Koppán Viktor Dávid

A Szentgyörgy Tánccsoport tagjaiból összeállt Helyi Banda vezetője a táncosok mestere, Gula Miklós. Hegedűn játszik a moldvai zenére specializálódó zenekarban. Cseh Angéla és Mester Réka énekelnek, Nedvig Balambér a kobzás, testvére, Nedvig Bendegúz furulyán és kavalon játszik, Száller Dániel dobol.

- Külön-külön zenélgetett mindenki. Egy győrújbaráti táborban egymásra néztünk, te furulyázol, te gitározol, hű, az szinte olyan, mint a koboz... Nos, nem tétlenkedtünk, előszedtük a hangszereket, s vettünk is néhányat, dobot, kobzát – mesélte Gula Miklós. S hogy miért éppen moldvai muzsikát játszanak? – Elsősorban a hangszerelés miatt. olyan tájegység zenéjét kerestük, amelyhez a mi hangszertudásunkhoz illik. Másrészről a csángó zenével én már régóta foglalkozom. A moldvai zenében erős Kákics Zenekarhoz is több szállal kapcsolódunk. S ismerjük az összes moldvai táncot! – folytatta a Fejér megye szerte elismert táncpedagógus.

- Én nagyon sokat tanulok a fiataloktól. Folyamatosan képzik magukat, többet tudnak zenében, mint én. Van bennünk spiritusz, lendület, visznek magukkal – áradozott a pedagógus, hogy miért is szeret táncos tanítványai között muzsikálni.

- Iszkaszentgyörgyön, ebben a kicsi, kétezer lelkes faluban százhúsz táncos van! Ez azért van, mert a szülők komolyan veszik, már az ölbenülő gyerekeket is behozzák a táncházba, s mire iskolások lesznek, belenőnek a zenébe – mesélt a szentgyörgyi sikerek hátteréről.

Balambér, a kobzás eredendően gitárt tanult.

Száller Dániel (b), Nedvig Balambér, Gula Miklós, a Kultúrházak éjjel-nappal programjaként megtartott táncházon beugró Tárnok Ákos és a lányok: Cseh Angéla és Mester Réka. A képről igazoltan hiányzik a Helyi Banda hatodik tagja, Nedvig Bendegúz
Fotós: Koppán Viktor Dávid

- A koboz abban nehezebb, hogy nincsenek rajta bundok, ezért pontosabban el kell találni, hol fogjam le a hangokat. Viszont csak négy duplahúr van rajta, ez könnyebb benne – beszélt a két pengetős hangszer közti különbségről Balambér.

- Óvodás korom óta táncolok Miki tánccsoportjában. Ő kért meg. hogy doboljak a bandában – mesélte Száller Dániel, a dobos.

Mester Réka azt emelte ki, hogy jó érzés azt látnia, ahogy az ő énekére táncolnak a többiek. Cseh Angéla számára olyan a Helyi Banda, mintha a családja lenne...

Fotós: Koppán Viktor Dávid

- Most vagyunk túl az első, a kezdeti időszakon, már megvan a kialakult repertoárunk, és összeszokott a társaság, most már jöhet az örömzene! – mutatott irányt Nedvig Bendegúz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában