Kultúrházak éjjel-nappal

2018.02.03. 08:00

Huszár László fába faragott történelme Sárbogárdon

A népi fafaragás becses kincs, mely továbbörökítésre vár. Pásztorfaragások, kopjafák, őstörténeti ábrázolások, szentek életének pillanatképei, használati tárgyak.

V. Varga József

Huszár László

A Kultúrházak éjjel-nappal 2018 rendezvénysorozatra népművészeti kiállítást álmodott a sárbogárdi József Attila Művelődési Központ és a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület. Huszár László somogyi, balatonendrédi népi fafaragó kiállítását tegnap este nyitották meg a művelődési központ kamaratermében. Az alkotót Molnár Tamás hagyományőrző mutatta be, a kiállítást Kovács György, a Fejér Megyei Művelődési Központ címzetes igazgatója nyitotta meg. Népzenével és néptánccal közreműködött Viasz Zoltán és Gutman Levente.

Huszár László (b) mutatja munkáit a művelődési központbeli kiállításon, mellette Kovács György Fotó: V. Varga József

Huszár László gyermekkora óta foglalkozik fafaragással és rovásírással. Közeli barátságot ápolt a somogyi „Patkó betyár” dinasztia utolsó sarjával, id. Tóth Mihállyal, a népművészet mesterével, aki inspirálóan hatott rá. Faragott munkái – köztéri alkotások, pásztorfaragások, temetői kopjafák, őstörténeti ábrázolások, szentek életének pillanatképei, használati tárgyak, díszdobozok, tálak, míves puskatusok és más egyebek – Magyarországon túl a világ számos országába eljutottak.

 

Az alkotó válogatott munkái – betöltve a kamaraterem szinte teljes terét – két hétig lesznek láthatóak Sárbogárdon. A megnyitót játszóház követte a farsangi készülődés jegyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában