Meglesz az utánpótlás

2018.02.20. 12:30

Az Alba Regia Táncegyüttes különböző korcsoportokban aratott sikereket

Az Alba Regia Táncegyüttes három csoportja is képviseli a nagymúltú fehérvári táncműhelyt azokon az országos néptánc-antológiákon, amelyeket az elmúlt év legjobb koreográfiáiból állítottak össze, a különféle táncos generációk szereplésével.

Gábor Gina

gyerekek

Ez igazolja, hogy jó úton járunk

A táncegyütteseknek – illetve különféle korcsoportjaiknak – évente pályázniuk kell produkcióikkal: a beküldött filmek alapján szakmai zsűri választja ki a legjobb koreográfiákat, amelyek bemutatkozhatnak az ország legjobbjai között a néptánc-antológián. – Volt már példa arra, hogy három különböző korosztályhoz tartozó csoportunk is bekerült a legjobbak közé – de azért nem fordul elő ez évente velünk. Mi komoly sikernek könyveljük el, mert nagyon fontos számunkra, hogy a felnőtt együttesnek legyen megfelelő utánpótlása. Ezért is dolgozunk a művészeti iskolánkban, ezért ez visszajelzés, igazolja, hogy jó úton járunk – mondja erről Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője.

A felnőtt együttes

Ami a felnőtt együttest illeti, 2017-ben bodrogközi táncokból Gőbölös Gábor és Majoros Róbert készítette el Ígéret havába című bodrogközi koreográfiáját. Májusban, azaz ígéret havában – a bodrogközi szokások között akadt egy jellegzetes, lányokhoz kötődő hagyomány. A lányok május elsején ágakkal vonultak fel a faluban, kaput tartottak, átbújtak rajta – a szertartásos vonulás után pedig produkciókat mutattak be. – Ezt a különleges szokást is felidézi a koreográfia, de beépítettünk egy rövid versikét a cigándi lányok tízparancsolatából is, pontosabban azokból a tanácsokból, amiket a fiúk mondanak a lányok okulására, például arról, hogy a pletykálkodás nem helyes... Ez persze inkább hangulati elem, ami jól illeszkedik a májusi szokásokhoz, a verbunkból, csárdásból álló bodrogközi tánchagyományokhoz – mondta Majoros Róbert.

Február 25-én az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka csoportja lép fel. Számukra Majoros Róbert és Majorosné Szabó Veronika Ejebuja címmel készített felcsíki táncokból összeállítást Fotó: Archív

A felnőtt csoportok antológiája március 3-án 10 órakor lesz Budapesten, az Operettszínházban. Szintén ezen a napon, 17 órakor rendezik meg az ifjúsági antológiát Budapesten, a Kőrösi Kulturális Központban. Ezen az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Csöröge csoportja szerepel, Majoros Róbert és Majorosné Szabó Veronika Táncok Bökönyből című koreográfiájával. A Csörögében 16-17 évesek táncolnak. Ezek a nyírségi táncok – amelyek jellemzően verbunkból és csárdásból állnak – lehetővé teszik, hogy a Csöröge tagjai megmutassák, hogy bennük van a fiatalos lendület, ugyanakkor a csárdásban megjelenő változatos összekapaszkodások arra is alkalmasak, hogy a fiatalok ne csak a tánc erejét, hanem a mozdulatok apró finomságait is képesek legyenek megmutatni. Majoros Róbert hozzáteszi: érdekesség, hogy a fennmaradt gyűjtések alapján Bökönyben az is szokás volt, hogy két lány vagy két asszony is összeállt táncolni. Sőt, az együtt táncoló két asszony mutatta be a legváltozatosabb lépéseket, mozdulatokat. A koreográfia ezt is felidézi.

Kecskeméten is fellépnek

A két budapesti gálaműsort a Martin György Néptáncszövetség rendezi. A gyerekeknek szervezett antológiát az idén Kecskeméten, a Katona József Színházban rendezi meg az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület, február 25-én. Oda az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka csoportja kapott meghívást. Számukra Majoros Róbert és Majorosné Szabó Veronika Ejebuja címmel készített felcsíki táncokból egy összeállítást. Az „ejebuja” egy kis szidást jelent – tudtuk meg Majoros Róberttől, aki olyan címet szeretett volna adni a koreográfiának, ami kifejezi azt a féktelen vidámságot, ami jellemző ezekre a csíki mulatós táncokra, és kifejezi a 12-13 évesekből álló Pulutyka csoport szertelenségét és lendületét is. A kecskeméti antológiában az a nagyszerű, hogy kétnapos találkozó, afféle jutalomutazás, amelyen barátokat lehet szerezni és élményt gyűjteni. Február 24-én próbák vannak, este pedig a kecskeméti táncegyüttes műsorát láthatják a gyerekek, akik másnap, február 25-én mutatják be produkciójukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában