emlékév

2018.01.27. 14:00

Településszerte Vas Gerebenre emlékeznek idén

Arisztokrata irodalmi szalon mintájára rendezték be az enyingi könyvtár egyik szegletét pénteken, a Vas Gereben-emlékév megnyitóján.

Szanyi-Nagy Judit

fgf

A reformkori szalonokban gyakorta vendégeskedtek a kortárs írók, zeneszerzők, így joggal mesélhetett a Kató Balázs által megszemélyesített Vas Gereben is saját műveiről, életéről.

„Könyveiből” is felolvasott Vas Gereben Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Az íróként, hírlapíróként és ügyvédként ismert szerző 1823-ban, Fürgeden született, Radákovics József néven. A beszélgetés során az is kiderült, hogyan élte meg a névváltoztatást – hiszen édesapja Radankovics Mihályként lett anyakönyvezve -, és azt is megtudtuk, miért vette fel a Vas Gereben nevet. Ez utóbbi magyarázata egyszerű: írásait csípős tréfák, erős élcelődések jellemezték, s ezzel párhuzamot vonva a gereben fésűformához (egy mezőgazdasági eszközhöz) hasonlították már gyermekkorában is.

Sokszor mosolyra vagy nevetésre bírták a közönséget Fotó: SZNJ

A színvonalas előadással induló emlékévet Viplak Tibor polgármester nyitotta meg, aki beszédében kitért az emlékév létjogosultságára is: Vas Gereben 195 éve született, s emellett halálának 150. évfordulójára is most emlékeznek meg Enyingen – azon a településen, ahol az író a pályáját kezdte.

Az ünnepségen jelen volt Tanka Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke, valamint Varga Gábor országgyűlési képviselő is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában