Kiállítások

2018.01.12. 11:00

Idén is érdemes a Szent István Király Múzeumban menni

Több érdekes, továbbra is nyitva tartó tárlat várja a látogatókat a város különböző kiállítóhelyein.

Szabó Zoltán

Kõhíd

Kádár Béla (1877-1956) Kőhíd című kiállítása már csak néhány napig, január 14-ig tekinthető meg a Városi Képtár Deák Gyűjteményben. A tárlat a festőművész 48 alkotásán keresztül igyekszik átfogó képet adni az alkotó egész pályájáról. „A történelem viharain átívelő változatos életpályája során sokféle műfajban és stílusirányzatban próbálta ki művészi tehetségét, karakteres festői látásmódja minden korszakában jól felismerhető, egyéni képi világot teremtett.” – írta a festőről szóló monográfia szerzője, Gergely Mariann. Bontás előtti utolsó óra címmel még január 14-én 16 órakor Szűcs Erzsébet művészettörténész tárlatvezetést tart Kádár Béla kiállításában.

Ugyancsak január 14-ig kell betérnie a Városi Képtár Deák gyűjtemény projekt termébe annak, aki látni akarja Oláh Gergely Máté Színinger című fotókiállítását.

A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében június 17-ig tekinthető meg a VárosKép – Székesfehérvár a 20. században című kiállítás, amely a dualizmus korszakától 1988-ig követi végig Fehérvár történetét, a közönség elé tárva fejlesztésének koncepcióit, a fejlődésben legnagyobb szerepet vállaló személyek munkásságának mozzanatait. Bemutatják, hogy a város nagy ünnepeihez – millennium 1896-ban, Szent Imre-év 1930-ban, Szent István-év 1938-ban, az ezeréves város ünnepei 1972-ben, és az 1988-as, ismét Szent Istvánhoz kapcsolódó fontos rendezvényekhez – kapcsolódóan milyen tervek születtek, milyen átalakulások és események jellemezték az országos érdeklődésre méltó ünnepeket. A bemutatás középpontjába a városkép átalakulását helyezték a kurátorok, Demeter Zsófia és Bányai Balázs. Fotók, képeslapok, térképek, tervek, a főszereplőkhöz és az ünnepekhez kapcsolódó relikviák jellemzik a különböző korszakokat.

Nemrég részletesebben foglalkoztunk Párkányi Raab Péter HANYATtLÓ-SZÁRNYALÓ című kiállításával, amelyet a Csók képtárban rendeztek, és a művész szobrait, fotóit és grafikáit mutatja be március 11-ig. A művész eddigi munkásságát, alkotólétének harminc évét összegzi a tárlat. A válogatásban 16 szobor, 12 grafika – amelyek döntően Párkányi Raab szobrászati munkáihoz készült virtuóz ceruzarajzok – és 22 nagyméretű fotó szerepel. Utóbbiakat a különféle technikával végzett átalakításoknak köszönhető kétdimenziós szoborként jellemez a kurátor. A lépcső mellett elhelyezett fotómontázs a művész 60 köztéri alkotásából ad ízelítőt.

A Szent István Király Múzeumban, a rendházban június 30-ig tekinthető meg III. Béla királyról szóló (1172-1196), „Teste Fehérvárott nyugszik” című kiállítás. A tárlat emberi közelségbe hozva mutatja be a királyt és hét gyermeke édesanyját, Antiochiai Annát, azt a királyi párt, melynek maradványai egyedüliként azonosíthatók az Árpád-ház Fehérvárra temetett számos tagja közül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában