megemlékeznek

2018.01.19. 09:30

Himnuszünnep lesz a Fő utcán a magyar kultúra napja alkalmából

A magyar kultúra napját már a hétvégén több helyen is ünneplik, és a jövő hét elején folytatódnak a megemlékezések. A nagyobb települések programjait vettük sorra összeállításunkban.

FMH

Kapolcs, 2014. augusztus 2. Földes László Hobo zenekara, a Hobo és Bandája koncertjén a 24. Mûvészetek Völgye fesztiválon a kapolcsi Hobo Klubban 2014. augusztus 1-jén este. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnuszt. 1989 óta erre emlékezünk a magyar kultúra napján.

Székesfehérvár:

A megyeszékhelyen pénteken kezdődik a megemlékezések sora. A Kisfaludi Közösségi Házban 19 órakor a Boka Akusztik Band és Bakonyi István műsorában a zene és az irodalom találkozik. Bokányi Zsolt, Csorba Péter, Farsang Gergely, Mits Márton és Tóth Péter játszik a hangszereken, míg Bakonyi István magyar költők verseivel színesíti a programot.

Szombaton 17 órakor Földes László Hobo adja elő Pilinszky János-estjét Látja Isten, hogy állok a napon címmel az Öreghegyi Közösségi Házban. A zenés–verses összeállítás után, 18.30 órakor nyílik meg Legéndy Péter képzőművész MÉMEK című kiállítása. Köszöntőt mond Östör Annamária képviselő, a tárlatot Filep Sándor festőművész nyitja meg.

Hétfőn 13-tól 18 óráig: Himnuszünnepet rendeznek a fehérvári Fő utcán és az Igézőben. Az utcán kihangosítva a magyar líra gyöngyszemeit hallhatják a járókelők, 14 órától a magyar líra legszebb himnuszaiból hangzik el válogatás. Irodalomtörténeti játékra invitálnak az Igézőben. Az Új Magyar Képtárban 16.30-tól Szörényi László irodalomtörténész tart előadást Legfőbb nemzeti örökségünk, a magyar költészet címmel. Sötétedés után ünnepi fényfestést láthatunk a Rendház homlokzatán.

Hétfőn 16 órakor A Vörösmarty Mihály Könyvtár Pedagógiai Szakkönyvtárában Pálfalvi András költővel találkozhatnak az olvasók.

Székesfehérváron, az Öreghegyi Közösségi Házban szombaton Földes László Hobo lép fel Pilinszky-estjével Fotó: MTI

Martonvásár:

Pénteken 18 órakor A magyar kultúra és a reformáció kapcsolata címmel tart előadást a Brunszvik–Beethoven Kulturális Központban Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, fellép a mezőkölpényi Élő víz ifjúsági zenekar.

Bicske:

Hétfőn 17 órakor: Bajmóczky György és Szűcs Mátyás asztrofotóiból nyílik kiállítás Bicskétől a csillagokig címmel a Fiatalok Házában. A tárlatot Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára ajánlja a közönség figyelmébe. Fellép a Hajnali vándorok népzenei együttes.

Mór:

Hétfőn 17 órakor nyílik meg a Lamberg-kastélyban Miklós János keramikus művész, szobrász Magura című kiállítása. Köszöntőt mond Fenyves Péter polgármester, az alkotót és műveit Nagy Benedek szobrászművész méltatja. Közreműködik a 3Falu Banda.

Móron, az Erzsébet téri Művelődési Házban Tóth Auguszta szerepel Mezei Mária alakját megidéző önálló estjével
Fotó: Eöry Szabó Zsolt

Kedden 18 órakor az Erzsébet téri Művelődési Házban tűzik műsorra a Hoztam valamit a hegyekből című produkciót. Tóth Auguszta színművész önálló estje Mezei Mária színművész különleges sorsát, művészi pályafutását mutatja be. Zongorán közreműködik Szilassy Nelly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában