történelmi ereklye

2018.01.16. 11:00

Hány másolata van Mátyás pajzsának?

Egyelőre nehéz eldönteni mennyi az esélye, hogy Mátyás király sírpajzsa az idei emlékév alkalmából visszakerüljön Franciaországból.

Tóth Sándor

Mátyás király kálváriájának és díszes halotti pajzsának másolata (jobbra) a Csíksomlyó expressz indulása előtt a Keleti pályaudvaron, 2013-ban. Vajon hazakerülhet az eredeti?

Fotó: MTI

A jelentős fehérvári történelmi ereklyének – mint megtudtuk – több másolata isvan, az egyiket városunkban is láthatjuk majd.

A 2018-as emlékév – amelyre Mátyás királlyá koronázásának 560. és születésének 575. évfordulója alkalmából kerül sor – aktuálissá teszi a legmagasabb szintű állami támogatását a becses történelmi emlék visszaszolgáltatását célzó kezdeményezésnek. Mint emlékezetes, a kezdeményezés a Fehérvári Polgári Védegylethez kötődik, s először a 2010-es évben kapott visszhangot lapunkban és az országos médiában. Az elmúlt években itthon és a határon túl is egyre többen csatlakoztak a támogatók köréhez, de eddig nem sikerült elérni a franciáknál, hogy a Napóleon hadserege által 1805-ben Bécsből elzsákmányolt pajzsot visszaadják az országnak.

Nincs ismeretünk arról, hogy Áder János köztársasági elnök decemberi párizsi látogatása, s a francia elnökkel folytatott tárgyalásai során szóba került-e Mátyás pajzsa. A korábbiaknál viszont nagyobb sanszunk van a pajzs gesztusértékű, ünnepélyes visszaadására Emmanuel Macron viszontlátogatása során. Az új francia elnök ugyanis máshogy viszonyul az idegen földről származó nemzeti értékek visszaszármaztatásához, mint elődei. Példa erre: november végén ígéretet tett az afrikai országokból származó műtárgyak öt éven belüli átmeneti, illetve végleges visszaadásáról. Lehet, jókor jönne, ha figyelmét felhívnánk Mátyás pajzsára és a Franciaországban őrzött hét Corvinára – ha ez eddig nem történt volna meg. Január 20-24-ig jótékonysági reneszánsz bál, ételkóstoló és forgatag lesz Budapesten Mátyás királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából. Szülőhelyén, Kolozsváron február 23-24-én emlékeznek meg róla, áprilisban a halálának évfordulóján Bécsben és a fővárosban, szeptemberben pedig Vajdahunyadon lesz többnapos rendezvény.

Székesfehérvár koronázó misével tiszteleg Mátyás emléke előtt márciusban. Életének olyan kiemelkedő eseményei történtek a városban, mint megkoronázása és esküvője a nápolyi királylánnyal, Beatrixszel, valamint bécsi halálát követően itt temették el az egykori Nagyboldogasszony-bazilikában. Nyilván az emlékévet emlékezetesebbé tenné, ha a királyi pajzs eredetije is itt lehetne az évfordulón. Ennek hiányában hiteles másolatát, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményében őrzött, a franciák által készített és Magyarországnak ajándékozott replikát tervezik bemutatni. Az intézmény lehetővé teszi a Fehérvári Polgári Védegyletnek a másolat kikölcsönzését – nyilatkozta a Fejér Megyei Hírlapnak nemrég Kaszás István, az egyesület elnöke.

Mátyás király kálváriájának és díszes halotti pajzsának másolata (jobbra) a Csíksomlyó expressz indulása előtt a Keleti pályaudvaron, 2013-ban. Vajon hazakerülhet az eredeti?
Fotós: MTI

A székesfehérvári Szt. Miklós káptalan prépostja, Kálmáncsehi Domokos által készíttetett, s valószínűleg Mátyás szarkofágja mellé helyezett aranyozott, címeres sírpajzsának, mint kiderítettük nemcsak egyetlen másolata van. Janek György pajzskutató, ismert sportember elmondta lapunknak, hogy a Hadtörténeti Intézet és Múzeum engedélyével saját költségén készíttetett egy újabb másolatot a francia replikáról. Ez a pajzs az ő tulajdonában van, gyakran mutatja be különböző rendezvényeken. Tudomása van még egy másolatról, amely egy egri gyűjtő birtokában van, állítólag párizsi eredetű hasonmás.

Nem csattanónak szántuk, de az Országházban is „találtunk” egy másolatot a híres Mátyás-pajzsról: azon a kormányportál által közzétett felvételen látható, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkát fogadta tavaly februárban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában