Kiállítás

2018.01.23. 09:30

Asztrofotók: Bicskétől a csillagokig

Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára nyitotta meg hétfőn este a Bicskétől a csillagokig című kiállítást, amely Bajmóczy György és Szűcs Mátyás asztrofotóiból nyílt.

Borsányi Bea

,

Mivel a fotókat a magyar kultúra napja alkalmából mutatják be, megnyitó szavaiban Mizser Attila rámutatott, van kapcsolat Kölcsey és az asztrofotók között:

- Ha Kölcsey, akkor költészet, ha pedig költészet, akkor a csillagok és a bolygók számos versben megjelennek. Kölcseynél is megfigyelhető, például a Huszt címűben: „Csend vala, felleg alól szállt fel az éjjeli hold.”

Moldáv dallamok, háttérben a csillagok fotó: Koppán Viktor

A két amatőr fotós ugyan régebbről ismeri egymást, ám ez az első alkalom, hogy közösen mutatják be képeiket. Míg az alig húszéves Szűcs Mátyás főként színes, izgalmas és magával ragadó mély égbolti képeket hozott, addig a negyvenes évei végén járó Bajmóczy György Nap-fotóiból és szolárgráffal készített alkotásaiból válogatott. A képek előtt állva az ember könnyedén megérti, miért vonzza ezeket a fotósokat az égbolt és annak „lakói”, a ködök, a csillagok és a bolygók, a fényekről és a színekről már nem is beszélve. A fotók hangulatához a Hajnali vándorok népzenei együttes moldvai népdalai is hozzájárultak. A kiállítás február 11-ig tekinthető meg Bicskén a Fiatalok Házában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában