MAGYARALMÁS, KINCSESBÁNYA

2017.12.21. 08:00

Vidéki színjátszásra fel! Büszkék lehetnek a társulatra a kistelepülések lakói

Fejérben eredményes a vidéki amatőr színjátszást ösztönözni hivatott Pajtaszínházi Program.

Majer Tamás

k

Vasárnap – először – közönsége elé lépett a magyaralmási Magház-Színkör. Az amatőr, helyi bátor, tettvágyókból verbuvált csoport színházat csinált. Saját előadást már tíz éve nem hozott létre a falu. Az újjászületésre az NMI Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság III. Pajtaszínházi Programja sarkallta őket.

- A Magyar Teátrumi Társág biztosította a mentort. Minden megyében egyeztettek egy színésszel. Magyaralmáson Kozáry Ferenc színművész hatalmas lendülettel, energiával segítette a csapatot – tudtuk meg Ambrus Líviától, az NMI módszertani referensétől.

A magyaralmásiak részt vehetnek a 2018. január 27-28-án esedékes Országos Pajtaszínházi Fesztiválon, ahol a 19 megyében létrejött színjátszócsoport mutatkozhat be. Vagyis bizonyos, a magyaralmásiak színpadra léphetnek a budapesti Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán vagy Kaszás Attila Termében.

Fotó: Koppán Viktor

- Nagy örömünkre szolgál, hogy minden korosztály képviseltette magát az előadásban. A próbafolyamat alatt egyre jobban összekovácsolódott a társaság – mondta el lapunknak Vas Istvánné, Magyaralmás polgármestere.

Az Almamag Magyaralmásért Közhasznú Egyesület karolta föl a helyi színjátszást. Kovács Helga, az egyesület vezetője beavatott minket abba, hogy a társulat nevében éppen azért van benne a színkör szó – s nem a színpad -, mert folytatni szeretnék. Lesznek még bemutatóik!

Charles Dickens Karácsonyi ének című régényéből készítettek előadást Magyaralmáson, viszik a Nemzeti Színházba is Fotó: Koppán Viktor

A Pajtaszínházi Program Fejérben tavaly Kincsesbányán szórta szét teremtő magvait. Szabó Szilvia Mosoly-nagyanyó megmentése című mesejátékát mutatták be, szintén Kozáry Ferenc mentori segítségével.

- A mi kis csapatunk együtt maradt, sőt, a tavalyi siker miatt többen csatlakoztak is hozzánk. Nagyon büszke az egész település erre a társulatra, mert magukénak érzik. Mi ezt nem is szeretnénk abbahagyni. Reméljük, ezúttal is ugyanúgy hívnak bennünket a megyéből, mint tavaly – mondta el lapunknak Murányi Mariann, a Tótágas Színtársulat vezetője.

Idén egy Don Quijote-történetet dolgoznak föl, sok-sok vidámsággal. A egész estés bemutató – amelyben felnőttek és gyerekek egyaránt játszanak – februárban várható. Ezt is Kozáry Ferenc rendezi.

A színművész vallja, a helyi társulat számára a próbafolyamat a legfontosabb. Maga az út a cél. A kistelepülések színjátszói ismertté válnak a környezetükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában