Aurora Borealis

2017.12.11. 14:00

Pataki Éva forgatókönyvíró mesélt munkáiról Fehérváron

Mozgalmas évet tudhat maga mögött Pataki Éva író, forgatókönyvíró, filmrendező, aki a napokban vendégeskedett a megyeszékhelyen. Új könyvét is megismerhettük.

Bokros Judit

Pataki Éva (balra) szórakoztatóan és érdekesen mesélt munkájáról, életéről Kocsis Noémi irányításával

Fotó: Fehér Gábor

Pataki Éva nevéhez olyan filmek forgatókönyvei fűződnek, mint például a Napló szerelmeimnek, A hetedik szoba, A temetetlen halott vagy az Utolsó jelentés Annáról. Mészáros Márta filmrendezővel rendszeresen dolgozik együtt, legutóbbi munkájuk pedig most is látható a mozikban: ez az Aurora Borealis, amely máris több sikert könyvelhet el.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában Kocsis Noémi író, újságíró kérdezte Pataki Évát könyveiről, s a filmekről, amelyekben közreműködött. Megtudhattuk, hogy ez az év igencsak sűrű volt az alkotó életében, mert szinte egyszerre ért be több korábban elkezdett munka gyümölcse. A legnagyobb vállalás a már említett Aurora Borealis – Északi fény, amelynek fő motívuma egy anya-lánya kapcsolat. Ennek alakulásában óriási szerepe van a történelmi eseményeknek.

Az író ezt a témát amolyan „talált tárgynak” nevezte, mert Mészáros Mártával évekkel ezelőtt egy folyóiratban olvastak cikket Ausztria négy hatalmi megszállásáról, s az úgynevezett megszállási gyerekekről. Ez sokáig nem volt téma az osztrák nyilvánosságban, ám mára már szépen halad a történtek feldolgozása – mondta Patai Éva, és hozzátette: itthon épp ennek az ellenkezője jellemző. Az érintettek hallgatnak, így a megrázó történések közös feldolgozása sem történhet meg.

Mivel Mészáros Márta akkor úgy érezte, minden egyben van a filmhez, belevágtak a munkába. Sok háttér interjút vettek föl, kiválasztották a szereplőket, az eredmény pedig most látható.

Pataki Éva (balra) szórakoztatóan és érdekesen mesélt munkájáról, életéről Kocsis Noémi irányításával Fotós: Fehér Gábor

A forgatás élményéből egy könyv is született, szintén Aurora Borealis címmel. Ebben a szerző Törőcsik Mari és Mészáros Márta beszélgetéseit rögzítette. Végig figyelte ugyanis őket, és nagyon érdekesnek találta kettejük kapcsolatát, valamint egyenként több évtizedes sikeres pályájukat. Pataki moderált beszélgetéseket tervezett Törőcsik lakásán, ám a színésznő és a rendező végül teljesen szabadon fogalmazta meg az általuk legfontosabbnak tartott gondolatokat.

Szó esett az első könyvről, a Még egy nő című regényről, amelyet idén újra kiadtak, de csak miután Pataki Éva jelentősen átdolgozta. Aztán hallhattunk a Nőből is megárt a nagymama című könyvről, amely a nagymamaság élményét rögzíti, valamint megtudhattuk: már tervben van egy új történelmi regény is. Most azonban az Oscar-díjra esélyes filmek zsűrizésére készül az alkotó, meghívták ugyanis a jelölő bizottság tagjai közé, így ő is szavazhat...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában