Fecsegő és bájos táncok

2017.12.01. 20:27

Kortárs tánctársulat alakulhat Fehérváron

A kortárs tánc csodálatos világából adott ízelítőt négy művész. Lehetséges, hogy a jövőben többször láthatjuk őket. 

Bokros Judit

Egy alakulófélben lévő kortárstánc-társulat sajtónyilvános próbájába volt alkalmunk betekinteni a napokban a Táncházban. Bár nem is próba volt ez, hanem inkább bemutató, válogatás korábbi díjazott koreográfiákból, s láthattuk azt a friss produkciót is Bla-bla-bla címmel, amely már Fehérváron született. A táncosok ugyanis egy ideje a megyeszékhelyen élnek vezetőjükkel, Egerházi Attila koreográfussal együtt. Itt is dolgoznak, nap mint nap gyakorolnak a Táncház falai között, ahol remek bemutatóval készültek. Igaz, színpad most nem volt, s a fellépőruhákat is nélkülözték egyelőre, ám így is figyelemre méltó produkció tanúi lehettünk.

A koreográfiák hol a kecsesség, a báj vagy az esetlenség bemutatására, hol szerelmi viszonyok, változékony érzelmek érzékeltetésére törekedtek. A Bla-bla-bla pedig igazán nevettető volt a maga bohémságával, hiszen görbe tükröt tartott az örökké telefont nyomogató, sokszor feleslegesen fecsegő 21. századi ember elé. Ettől is vált igazán kortárssá a tánc, természetesen a profi technikai megvalósítás mellett.

Egerházi Attila (középen) szeretné, ha Fehérvárnak is lenne önálló társulata (Fotó: Nagy Norbert)

Ezt a koreográfiát először Budapesten, a Várkert Bazárban adják elő, a Nemzeti Táncszínház jóvoltából. Ám remélik, hogy a fehérvári közönség is mielőbb láthatja színpadi körülmények között – tudtuk meg Egerházi Attilától, aki jelentős táncos, táncpedagógus és koreográfus múlttal rendelkezik. Több társulatnál töltött be vezető pozíciót, koreográfiái nem csupán itthon, hanem külföldön is ismertek, és több szakmai díja van.

Egerházi Attila a bemutató után elmondta: körülbelül másfél éve kezdődött tárgyalás a székesfehérvári önkormányzattal arról, hogy a városnak legyen egy önálló, profi kortársbalett-társulata. Valahogy úgy, ahogy Győrnek ott van a Győri Balett vagy Szegednek a Szegedi Kortárs Balett.

Egyelőre négy táncosra készülnek a koreográfiák, ám a létszám a remények szerint hamarosan bővülhet (Fotó: Nagy Norbert)

A koreográfus 2009 és 2016 között a csehországi South Bohemian Ballet társulat igazgatója volt, ám úgy döntött: szeretne hazatérni és itt kamatoztatni tudását. Négy kiváló külföldi szólótáncost – Emma Pérez Sequeda, Graziano Bongiovanni, Cristina Porres Mormeneo és Marie Vilette – hozott magával, ők azok, akik a születendő székesfehérvári társulat magját képeznék. Ha pedig valóban megalakulhat az önálló társulat, akkor természetesen további táncosok felvételére is szükség lesz – tudtuk meg Egerházi Attilától.

Alkotói módszeréről, művészetéről így nyilatkozott: ő valójában színházat szeret csinálni, csak mozdulattal, tánccal. Így aztán, amennyiben létrejön a vágyott társulat, annak a neve Székesfehérvári Balett Színház lenne.

A koreográfiák kivitelezése klasszikus balettra épülő kortárs technikákkal történik, és külön formanyelvet képvisel. Ám Egerházi Attila számára ennél fontosabb a tartalom, az idea, amit közvetíteni szeretne. A repertoár két alappilléren nyugszik: egyrészt az amolyan cselekmény nélküli „táncverseken”, másrészt a történetet feldolgozó „táncnovellákon, regényeken”.

Darabjaikkal komoly színházi élményt szeretnének kínálni, amelyek ugyanakkor elgondolkodtatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában