Cseh Tamás Program

2017.12.02. 10:30

Anyagi támogatás a hazai előadóknak a külföldi érvényesülés érdekében

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a Baltikumtól a Balkánig, illetve a Kárpátok vonalától Németországig van egy 130-150 milliós terület, ahol volna mit keresnie a magyar pop- és rockzenének.

Gyuricza Ferenc

A vintage rockot játszó Ivan and the Parazol zenekarnak már 4-500 fős biztos tábora van Csehországban és Hollandiában is

Mindezt a Nemzeti Kulturális Alap szervezeti keretei közt működő Cseh Tamás Program – új nevén Hangfoglaló Program – Ideiglenes Kollégiumának vezetője mondta lapunknak. Bajnai Zsolt kiemelte: az említett területeken nagyon is kedvelik a magyar előadókat, továbbá anyagilag is van realitása annak, hogy a térséghez tartozó országokban folyamatosan megjelenjenek, továbbá gyökeret eresszenek a magyar zenekarok.

- Már a Cseh Tamás Program indításakor megvolt bennünk a szándék arra, hogy befuttassunk magyar zenekarok a nemzetközi piacon – sorolta Bajnai Zsolt. – Nyilván, a realitásokkal mi is tisztában vagyunk, azaz tudjuk jól, hogy az amerikai és az angol piac meghódításához óriási pénzre lenne szükség, ami jelenleg nem áll a rendelkezésünkre. Bár eredmények innen is vannak, de ezen a területen egyelőre még nem érdemes nagyon próbálkozni. Ugyanakkor Európának létezik egy olyan térsége, ahol kifejezetten jók az esélyeink. A Baltikumtól a Balkánik, illetve a Kárpátoktól Németországig van egy 130-150 milliós lélekszámú térség, ahol volna mit keresniük a magyar pop- és rockzenei előadóknak.

Bajnai Zsolt azt is hozzátette: a magyar nyelvterületről való kilépés egyben azt is jelenthetné a hazai előadók számára, hogy a meglévő 10-15 milliós anyanyelvi piacot sokszorosára tudnák bővíteni. Az elmúlt évek tapasztalataira támaszkodva nem is hiú ábránd mindez, hiszen mind nagyobb számban vannak olyan hazai előadóink, amelyek már sikeresen megvetették a lábukat a nemzetközi piacon, s itt most nem azokról van szó, akik az adott térségben elő és dolgozó magyarok előtt lépnek fel.

- Az Ivan and the Parazol és a Middlemist Red már piacképes Prágában, 4-500 fős közönségük van a koncertjeiken – folytatta az ideiglenes kollégium vezetője. – Hollandiában szintén visszatérő koncerteket adnak már évek óta. A Bohemian Betyars Franciaországban és a német nyelvterületen számít bevett zenekarnak, de ugyanitt tudott sikeres lenne a Run Over Dogs is. A kiragadott példák nagyon jól mutatják, hogy van értelme a magyar zenekarok nemzetközi piacra lépését támogatni.

A vintage rockot játszó Ivan and the Parazol zenekarnak már 4-500 fős biztos tábora van Csehországban és Hollandiában is

A nemzetközi piacra való kilépest a Nemzeti Kulturális Alap, valamint maga a Hangfoglaló Program is támogatja, utóbbi kilenc alprogramja között szerepelnek a nemzetközi pályázatok. Ennek során legutóbb mintegy kétszáz szólista vagy zenekar kapott egyenként százezer és hárommillió forint között összeget a külföldi koncertek vagy turnék megvalósítására, esetleg szakmai vásárokon, fórumokon, egyéb rendezvényeken, például a showcase fesztiválokon, vagyis azokon a programokon való részvételre, amelyeken a nemzetközi zeneipari szereplők vannak jelen, hogy új tehetségeket kutassanak fel.

- Egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a showcase fesztiválok iránt, csak a Tallinn Music Weekre 45 magyar produkció adta be a regisztrációját a fesztivál honlapján – adott tájékoztatást Bali Dávid, a Hangfoglaló Program nemzetközi alprogramjának vezetője. – A pályázatok minden esetben közvetlenül az adott fesztivál szervezőihez, s nem a hazai irodához érkeznek, ám folyamatosan kommunikáljuk ezeket a lehetőségeket a zenekarok felé, s biztatjuk is őket; pályázzanak.

Európa legnagyobb showcase fesztiválját Hollandiában rendezik meg. A jövő évi Eurosonicra a kontinensről 121 előadó jelentkezését fogadták el, köztük négy magyar is található. A 2018. január 17. és 20. között Groningenben tartandó szakmai találkozón hazánkat a Nagy-Szín-Pad!! tehetségkutató versenyen jogot szerzett Mörk mellett a Belau, a Dope Calypso és a Terra Profonda képviseli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában