Fejedelmek városa?

2017.12.05. 07:00

Új részleteket tártak fel a Géza idején épült templomból

Az idei hitelesítő feltárások eredményei megerősítették a Géza fejedelem idejében épült négykaréjos templom létezését.

R. Szolga Réka

j

- Sikerült megtalálnunk a négykaréjos templom nyugati apszisának a maradványait, valamint ettől délnyugatra, a karéj ívéhez igazodva egy középkori kővel bélelt sírt, melyet a közművek erősen megbolygattak. Feltártuk a barokk kori kripta eddig ismeretlen részeit, emellett újabb falmaradványokra bukkantunk, amelyek a templom későbbi átépítésének emlékét őrzik – tájékoztatta lapunkat Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója, a II. János Pál pápa téren zajló régészeti munka legfrissebb fejleményeiről.

Elhangzott: korábban előkerült a négykaréjos templom északi és keleti apszisának részlete, valamint az azokat összekötő derékszögű falszakaszokat is sikerült feltárni. A közművek kiváltása után, amelyeket új nyomvonalon helyeztek el, idén folytatódhattak a terület hitelesítő feltárásai. A teljességre törekvő kutatás, a dokumentálás a mai modern eljárásokkal és technikai eszközökkel zajlik.

Az idei hitelesítő feltárások eredményei megerősítették a Géza fejedelem idejében épült négykaréjos templom létezését.

A tér nyugati oldalán folytatódtak az ásatások idén: a déli karéjt teljes mértékben elbontó, 18. századi kripta mellett tehát a nyugati karéj részlete előbukkant, ettől délnyugatra pedig az említett módon, azaz a karéj ívéhez igazodva egy kővel bélelt sírt alakítottak ki – derült ki. A karéjtól nyugatra egy vékony fal alapozás maradványa húzódott, amely feltehetően a temetőkerítéshez tartozott.

Az idei évre a téli időjárási viszonyok következtében felfüggesztik a feltárást – értesült lapunk. Megfelelő védelem mellett a falakat és a maradványokat visszatemetik, ugyanis a fagyok erősen károsíthatják azokat. Az igazgató kiemelte: belvárosi környezetben elsősorban kézi munkával történnek a feltárások, ami egy hosszadalmas, aprólékos folyamat. Tavasszal folytatódik a kutatás, az időjárás függvényében még nagyjából két hónapig.

Az Arany János utcában nem nehezíti a közlekedést a munkálatok folytatása, a régészeti feltárás a téli időszakban szünetel Fotó: NN

Cser-Palkovics András polgármester hozzátette: ez azt jelenti, hogy a kivitelező az Arany János utcát érintően folytatja a munkát. A betonalap idén elkészül, jövőre a díszburkolatot teszik le. Az említett feltárások okán egyértelművé vált – mondta -, hogy át kell gondolni magának a térnek a terveit, ezért eredménytelennek nyilvánította a közgyűlés a térre vonatkozó közbeszerzési eljárást. Hangsúlyozta: ez a döntés az Arany János utcát semmiben nem befolyásolja. A kivitelezővel kötött szerződésben foglaltak szerint haladnak a munkálatok.

- Értékelve ezeket az új megállapításokat kitaláljuk, miként szükséges az eredeti tervek átalakítása, illetve az mennyiben befolyásolja majd ennek a térnek a rendbetételét olyan módon, hogy abból valamit be tudjunk mutatni. Ehhez sokféle technika szóba jöhet. Kiderül, hogyan jelenhet meg az az üveg, amit ide megálmodtunk – utalt a polgármester a korábbi tervre, mely szerint üvegfedéssel mutatnák be a négykaréjos templom alapjait az érdeklődőknek.

A KIRÁLYOK ÉS A FEJEDELMEK VÁROSA IS

Székesfehérvár Önkormányzata kezdeményezésére a Szent István Király Múzeum régészei 2014 őszén hitelesítő feltárást végeztek a Szent II. János Pál pápa tér keleti oldalán. A másfél hónapon át tartó munka során a Kralovánszky Alán által már korábban megtalált falak mellett középkori, török kori és barokk kori sírokat, újabb falszakaszokat tártak fel. Ekkor került elő az északi és keleti apszis részlete, az azt összekötő falak. Az egyházi épület keleti oldalán két-két falazott sír helyezkedett el, melyek közül kettőből sírkőlapot emeltek ki. A kutatások alkalmával a templomtól északra fedezték fel egy különleges alaprajzú, szabálytalan ötszögletű építmény északi és déli falát. A nagy mennyiségű emberi csont alapján a korábbi ásatás megfigyelését megerősítve kiderült: ossariumról van szó, mely felett a középen látható pillér alapján boltozott kápolna állhatott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában