Szovjetunió

2017.11.24. 13:30

Fehérvári megemlékezés a gulág poklairól

Gulág... amiről tilos volt beszélni címmel nyílt kiállítás A Szabadművelődés Házában tegnap.

Szanyi-Nagy Judit

2012 óta november 25-én emlékezünk meg azokról, akiket a Szovjetunióba, úgynevezett gulágokba (munkatáborokba) hurcoltak el. Az akkori időszak borzalmait egy hónapon át idézi fel A Szabadművelődés Házában tegnap megnyílt kiállítás, amelynek szövegét és képeit Sinka Jenő, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége Fejér megyei szervezetének elnöke gondozta.

A már több éve kutatómunkát végző elnök beszédében megemlékezett a munkatáborok működéséről és arról is, hogy lényegében bárki veszélyben érezhette magát ezekben az években. A kiállítás is ezeket a gondolatokat adja tovább: még egy börtönőr szemével is láthatjuk, milyen kínokat éltek át a táborokba kényszerítettek, nemtől és kortól függetlenül.

- A huszadik század második felének a gondolkodását meghatározó állomás volt ez a nagy mértékű emberi szenvedés. S hogy miért van szükségünk az efféle emléknapokra? Éppen azért, hogy ezek a borzalmak soha ne térjenek vissza újra – mondta megnyitóbeszédében Róth Péter alpolgármester.

A kiállításmegnyitón egy fekete terítővel és egy mécsessel is megemlékeztek az áldozatokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában