előadás

2017.11.06. 20:13

Történelmünk ismerete segít abban, hogy elkerüljük elődeink ballépéseit

SZÉKESFEHÉRVÁR – A kiegyezéssel kezdődő dualizmus koráról hallhattak hétfőn este előadást az érdeklődők. A múlt tanulságait érdemes megfontolni.

Majer Tamás

A kiegyezés 150 éves jubileumának apropóján Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár igazgatója Székesfehérvár fejlődése a dualizmus korában címmel tartott előadást tegnap a Széna téri könyvtárban. A kutató meghatározó városvezetők életútját felidézve robogott át az 1867-től 1918-ig terjedő időszakon. Szólt többek között Havranek Józsefről, aki 1878-tól 1908-ig és az őt követő, tízévig hivatalban lévő Saára Gyuláról.

Csurgai a régiek eredményeiről – történelmi előadásokon rendre előforduló módon – jelen időben szólt. Morgott rossz intézkedéseiken, derűvel ecsetelte a jókat.

Több bátor döntés jobban erősítette volna az ipart

Fotós: Pesti Tamás

– Lehet, hogy éppen azért tanulmányozunk törtelmi korszakokat, hogy tanuljunk belőlük, s ne kövessük el a hibákat újra – fejtette ki.

A dualizmus korszakának végére több mint másfélszeresére nőtt Fehérvár lakossága, jelentős volt az urbanizáció, de – Csurgai szerint a város hátrányára – a nagy kiterjedésű külterületek falusiasak maradtak. A vasútépítés miatt a főváros vonzáskörzetébe szorult a város, ez is inkább káros volt.

Fehérvár sokat fejlődött a dualizmus alatt, de kicsit lemaradt a rivális törvényhatósági jogú városok (Sopron, Győr, Pécs) mögött
Fotós: Pesti Tamás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában