Zene

2017.10.16. 15:59

Zenés, egeres kalandozás a Zenede Bábszínházzal

Két bájos egérkével kalandoztak a hangszerek világában a gyerekek a Zenede Bábszínház évadnyitó előadásán a minap.

Bokros Judit

Az óvodások minden poénra vevők, szívesen énekelnek és a hangszerek is érdeklik őket

Fotó: Koppán Viktor Dávid

A nyári szünet a legtöbb iskolás és tanár számára ugyan már csak emlék, ám a Zenede Bábszínház aktuális őszi darabja ekkor játszódik. A történet szerint a szünidő miatt üres zeneiskolában megjelennek az egerek, akik a dalos, zenés bábelőadásban hangszerekkel ismerkedhetnek meg. Segít nekik ebben Hangszervarázsló Huba, ám veszély is leselkedik rájuk, hiszen a kedves cica, Macska Maura azért mégiscsak megkergeti az egérkéket.

Az óvodások minden poénra vevők, szívesen énekelnek és a hangszerek is érdeklik őket
Fotós: Koppán Viktor Dávid

A közönség, vagyis a város óvodáiból érkezett gyerekek mindezt nagy élvezettel nézik, és az interaktivitás jegyében sokszor be is kapcsolódnak a mesébe, egy-egy ismert dal, mondóka közben. A hangszerek felbukkanása, nevük kitalálása láthatóan nagy élmény számukra, sorra kiabálják be a megfejtést: hegedű, zongora és a többi. A mesébe oltott zenepedagógia tehát remekül működik, főleg, hogy a kicsik az előadás végén, segítséggel közelebbről is megismerkedhetnek a hangszerekkel.

A bábos sorozat kiötlője és a mesék írója a Hermann zeneiskola egyik zenepedagógusa, Magyarné Tima Zsuzsa, aki kollégáival és alkalmanként más-más diákkal együtt valósítja meg a produkciókat a tanév során. Minden évszakban más előadással készülnek, így került sor a minap az évadnyitó Egerek a zeneiskolában címűre. A meséket Tima Zsuzsa írja, aki a történetbe mindig belesző hangszerfelismerést és egy-egy, az óvodás korosztályhoz közel álló népdalt, mondókát. Ezeket előtte eljuttatják az óvodákhoz, hogy a gyerekek, a leendő közönség fel tudjon készülni a közös éneklésre.

A történet szerint a két kisegér az üres zeneiskolában kalandozik, így fedezik föl a hangszereket

Maga a történet körülbelül húsz perc, ezt játék követi, végül pedig ki is próbálhatók a hangszerek. Az előadók tíz mesét váltogatnak, egy évben hármat mutatnak be. Az adott előadás többször megy, hogy minél több kisgyermek tudja megnézni. Van is érdeklődés, Fehérvár óvodái közel ezer gyermekkel jelentkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában