Könyvbemutató

2017.10.25. 08:30

Vígh Juci (felső)városi emlékei – Könyvbemutató a Felsővárosi Művelődési Házban

Székesfehérvár – Vigh Juciból, a felsővárosi parasztleányból a szülei értelmiségi, diplomás embert neveltek. A saját és családjának története a nemrég megjelent Vighék című könyvben olvasható, amelyet szombaton mutattak be.

Bokros Judit

A szerző nem tudott eljönni, így Bobory Zoltán Vigh Jucit kérdezte a bemutatón

Fotó: Fehér Gábor

Látszott, hogy helyi témájú, kötődésű kötetről van szó, mert a Felsővárosi Művelődési Ház teljesen megtelt Izinger Anna Vighék című könyvének bemutatójára. Amellett ugyanis, hogy a szerző fehérvári származású, az egyik főszereplő is fehérvári, azon belül is felsővárosi. A témát tekintve azonban sokkal szélesebb körben tarthat számot érdeklődésre a mű, amely életinterjúkon keresztül mutatja be a szocializmus jellegzetességeit, illetve a régi vidéki, paraszti életmódot.

A megjelenteket Földi Zoltán önkormányzati képviselő köszöntötte, majd a Vörösmarty Társaság elnöke, Bobory Zoltán beszélgetett Vigh Juci nénivel. A könyvben ugyanis egyrészt az ő életéről olvashatunk, másrészt megjelenik benne egy zalai, ugyancsak Vigh vezetéknevű házaspár sorsa is. Ám a két család között nincs rokoni kapcsolat – hangzott el a bemutatón.

Juci néni igen közvetlenül mesélt hallgatóságának. Megtudhattuk tőle: a könyv egykori általános és középiskolai osztálytársa, Izinger Anna ötlete nyomán készült el. Ő ugyanis kíváncsi volt arra, hogyan élték meg a régi parasztcsaládok a kollektivizálást, miként alakultak a sorsok a 2. világháborútól a rendszerváltásig.

A két életinterjú 1989 környékén készült, s Juci néniről kiderül például az: hárman voltak testvérek, és szüleik elhatározták, hogy mind a hármójukat kitaníttatják. Ez így is történt, minden gyermek diplomát szerzett. Juci néni beszélt a középiskolai évekről is. Voltak bizony helyzetek, amikor érezte, hogy származása miatt megkülönböztetik, és azt is látta, szüleit miként próbálták rábeszélni az agitátorok arra, hogy adják be tulajdonaikat a közösbe. A fiatal lány a középiskola után műszaki végzettséget szerzett, majd a Videotonnál helyezkedett el. Mint fogalmazott, ott annyi pénzt kapott, hogy az első fizetésnél maga is hitetlenkedett. Munkája aztán folyamatosan a Vidihez kötötte, igaz, végül a CD-gyártó részlegről ment nyugdíjba.

A szerző nem tudott eljönni, így Bobory Zoltán Vigh Jucit kérdezte a bemutatón
Fotós: Fehér Gábor

Juci néni eközben komoly közösségi munkát is végzett a Felsővárosban: például, egyre többeket csábított be a könyvtárba és igyekezett tenni a városrész gazdagításáért, szépítéséért. A kötetben erről is mesél, de szó esik arról is, milyen harcokba ment bele az őt támogatókkal a városi tanács tagjaként. Juci néni aztán a képviselőjelöltségig is eljutott, ám végül nem járt sikerrel. A kudarc megviselte – mondta el, de sok más szép élmény volt még életében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában